Google heeft er genoeg van dat de dominante browser Internet Explorer zo achterloopt met het ondersteunen van razendsnel Javascript en html 5 elementen als Canvas en de video tag. IE8 zou webstandaarden ondersteunen, maar in bijvoorbeeld de Acid3 test scoort de browser tot nog toe belabberd.

Html 5 in IE6

De internetgigant heeft daarom nu een plugin gemaakt voor IE 6, 7 en 8, die de volledige engine van de eigen webbrowser Chrome aanroept. Dus de WebKit-rendering engine én de V8 Javascript-engine. Die maakt het moderne, open web toegankelijk in IE, aldus Google. Zelfs in de verouderde en verfoeide versie 6, die nog altijd veel in gebruik is bij het bedrijfsleven.

"Ontwikkelaars kunnen IE niet negeren, de meeste mensen gebruiken een versie van IE. Dus zijn ze veel tijd kwijt met het maken van workarounds of het beperken van de functionaliteit van hun apps. Met Google Chrome Frame kunnen developers de voordelen van de nieuwste webtechnologieën benutten, zelfs in Internet Explorer", schrijft het Chromium team.

Webontwikkelaars hoeven dus niet meer apart voor IE te ontwikkelen en te testen, suggereert Google. Het toevoegen van één tag roept nu namelijk Chrome binnen IE aan. Voorwaarde is uiteraard wel dat gebruikers eerst de plugin hebben geïnstalleerd. Zo wordt het leven van zowel developers als gebruikers gemakkelijker, stelt Google.

Koekoeksei

Het is overigens niet het eerste project van een extern bedrijf om Internet Explorer bij te spijkeren. Sinds vorig jaar sleutelt Mozilla aan verschillende plugins om IE moderner te maken. Ook hier spelen Javascript en html 5 de hoofdrol. Maar Google gaat dat niet ver genoeg: die legt nu ook de open source WebKit-engine als een koekoeksei in het IE-nest van Microsoft.

Bron: Techworld