Terwijl een aantal fabrikanten van netbooks al aan het experimenteren zijn met Android, gaat Google zelf een heel andere kant op. Vannacht heeft de zoekreus bekend gemaakt dat er wordt gewerkt aan een besturingssysteem rond de browser Chrome. Het OS moet ‘Google Chrome OS’ gaan heten.

Dat staat in een blogpost van Sunder Pichai, vice president product management van Google. Hij schrijft dat Google Chrome OS een poging is om opnieuw uit te vinden wat een OS moet zijn. Pichai legt uit dat Google Chrome heeft ontworpen voor mensen die op het web leven, maar dat besturingssystemen waar de browser op draait nog stammen uit de tijd dat er helemaal geen web was.

Binnen een paar seconden op het web

Snelheid en eenvoud moeten de belangrijkste aspecten worden van Chrome OS. De gebruiker moet binnen een paar seconden het web op kunnen en de interface wordt zo minimaal mogelijk gehouden, zodat die niet in de weg zit. Bovendien wordt de hele beveiligingsarchitectuur op de schop genomen. “Zodat gebruikers niet opgescheept zitten met virussen, malware en beveiligingsupdates. Het moet gewoon werken”, aldus Pichai.

Linux en Android

Het besturingssystemen zal bestaan uit Chrome in een nieuwe windowmanager bovenop een Linuxkernel. Maar alle applicaties die ervoor geschreven moeten worden zullen webgebaseerd zijn. Die zullen dus direct ook werken in alle andere browsers in alle andere besturingssystemen.

In eerste instantie is Chrome OS gericht op netbooks, maar volgens Google moet het uiteindelijk ook gaan draaien op gewone desktops. Het besturingssysteem is niet zozeer op een platform gericht, zoals Android, maar op gebruikers die op het web leven. Daardoor zal het op sommige delen van de markt de concurrentiestrijd aangaan met Android, aldus Pichai. Maar die strijd is alleen maar goed, gaat hij verder. "Keuze is goed voor de innovatie en dat is goed voor iedereen, inclusief Google", schrijft hij.

Hulp van de gemeenschap

Pichai schrijft verder dat Chrome OS open source wordt. Later dit jaar zal de code worden vrijgegeven. In de tweede helft van 2010 zullen dan de eerste apparaten met Chrome OS uit moeten komen. Daarvoor werkt Google op dit moment al samen met een aantal partners.

Om dat te bereiken moet er nog wel veel werk worden verricht. En dat werk kan Google niet alleen doen, zo blijkt uit de afsluitende woorden van Pichai. “En bij het verwezenlijken van deze visie zullen we zeker veel hulp nodig hebben van de open source gemeenschap.”

Bron: Techworld