Een Group Policy is een regel of set aan regels die de werking van gebruikers- en computeraccounts bepaalt. Het bepaalt wat er wel en niet mag gebeuren en zorgt zo voor een stabiele maar ook veiliger omgeving. Group Policies zijn dan ook zeer populair en worden zowel binnen grote ondernemingen toegepast als in kleinere omgevingen, zoals scholen of bureaus met slechts enkele werknemers. Group Policies maken bovendien centraal beheer en configuratie van besturingssysteem, applicaties en gebruikersinstellingen mogelijk doordat de regels inhaken in de Active Directory.

Het nadeel van Group Policies

Group Policies maken het beheer van een Windows-omgeving gemakkelijker. Maar er zijn ook nadelen. Een belangrijke is dat het soms erg lastig is een instelling ongedaan te maken of te wijzigen die eerder is toegepast. Niet omdat het instrument van de Group Policies niet meewerkt, maar omdat het soms lastig is terug te vinden waar die instelling is gedaan. Het aantal instellingen is namelijk erg groot en soms verwarrend gerangschikt of benoemd. Er zijn dan ook bibliotheken volgeschreven over het gebruik van Group Policies.

Ook Microsoft kent dit nadeel van het gebruik van Group Policies en introduceerde eerder al behalve een flink aantal boeken van Microsoft Press, bijvoorbeeld de ‘Group Policy References’ waarin de mogelijkheden van GPO’s in Excel zijn samengebracht. En nu gaat Microsoft nog een stap verder en heeft het diezelfde informatie overgebracht naar het internet en daar vrij doorzoekbaar gemaakt. De dienst is gratis en heet Group Policy Search, wat afgekort ineens een mooie referentie is naar het Global Positioning System (GPS) dat in elk geval als ezelsbrug kan dienen om de url te onthouden.

Zoeken

De online Group Policy Search kan gebruikt worden om binnen alle mogelijke Group Policies te zoeken en zo te bepalen waar een specifieke policy-instelling is te vinden. Zoeken kan gewoon op trefwoord, maar ook op categorie, de versie van Windows, de hele of een deel van de Register-sleutel en de waarde. Op deze manier kun je filteren op de versie van Internet Explorer, Office, Windows, Machine en User Policies.

Om op trefwoord te zoeken kan het Bing-venster bovenin het scherm worden gebruikt. Daarnaast kan telkens gewisseld worden tussen een Policy-view en een Registry-view. Logischerwijs wordt het resultaat van de zoektocht of selectie telkens in het grote venster getoond, waar dan behalve de GP-waarde en Registersleutel ook een uitgebreide uitleg staat.

Warm lopen

De cloud is hot, vooral bij leveranciers en management. Beheerders zijn veelal nog huiverig vanwege de veranderingen in hun werk en mogelijke impact op de werkgelegenheid. Toch zijn er ook cloud-zaken waar iedere beheerder warm voor loopt. De Group Policy Search website is er één van. Samen met de al eens eerder besproken Group Policy Inventory is het een prima stuk gereedschap om het dagelijks beheer eenvoudiger en in elk geval prettiger te maken. De Microsoft GPS ondersteunt op dit moment de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Engels zal voor de meeste beheerders voldoende zijn.

Bron: Techworld