Uiteraard, de belangrijke dingen heb je als backup ergens staan. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan heb je altijd nog een laatste uitvlucht: GetDataBack, een krachtige tool voor het terughalen van data van vroegere fat- of ntfs-partities. Wellicht ken je het al, en menig beheerder zal er (helaas) al mee hebben gewerkt.

Maar dan sta je nog voor een ander probleem: hoe draai je die op het lokale systeem, als ook het OS vernaggeld is? Dat kan met BartPE, een freeware imagebuilder waarmee je een zwaar uitgestripte vorm van Windows XP (WinPE) als bootable kunt aanmaken. Deze Preinstalled Environment is ook nog eens van Nederlandse bodem (de ontwikkelaar heet Bart Lagerweij), en anders dan de standaard WinPE doet BartPE niet moeilijk over licenties van de tooltjes en OEM-bundels. Je moet wel een XP-licentie hebben, maar verder zijn de mogelijkheden eindeloos.

Haal data terug

En dat heeft Runtime Software, de makers van GetDataBack, goed door. Daar hebben ze een plugin ontwikkeld voor BartPE, waardoor je de recovery-tools van het bedrijf als bootable kunt aanmaken. Handig is vooral de ondersteuning voor netwerk en usb, zodat je niet opeens ergens een schijf te voorschijn hoeft te toveren om je geredde gegevens op weg te schrijven. Het is even pielen, maar wie een beetje met netwerken overweg kan, mag geen onoverkomelijkheden tegenkomen. Je kunt trouwens ook meer, bijvoorbeeld een VPN-verbinding leggen.

Met GetDataback kun je vervolgens de schijf scannen op je verloren bestanden. Onder het motto 'het is moeilijker om gegevens ECHT te wissen dan om ze terug te halen' is de kans groot dat je belangrijkste data bewaard blijft. Neem wel even de tijd: een harde schijf (SATA) van een halve terabyte neemt een slordige 3 uur in beslag om te scannen.

Nieuw besturingssysteem

Het is helaas geen 100-procents-oplossing. Grote bestanden worden weliswaar herkend, maar de kans is begrijpelijk genoeg groot dat ze gecorrumpeerd terugkomen. Al helemaal als de imbiciel in kwestie (moge zijn ziel stikken in een kleine duizend steenpuisten) ook nog eens op eigen houtje een nieuw besturingssysteem heeft lopen installeren op die arme hd van jou. Blijf je gegevens dus wel gewoon back-uppen.

Bron: Techworld