Hadoop is het open source MapReduce framework voor het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data. Het wordt gebruikt door onder andere Facebook en Yahoo. Zulke grote bedrijven hebben Hadoop succesvol in kunnen zetten, omdat ze veel hoog opgeleid personeel en getalenteerd personeel hebben, aldus CEO Mike Olson. “Maar de gewone IT-bedrijven hadden het een stuk moeilijker.” De nieuwe interface is daarom gemaakt voor mensen die niet veel ervaring hebben met Hadoop.

Olson zei dat Hadoop pas goed in zijn element is als de data in de terabytes loopt. Toch is Hadoop relevant voor veel bedrijven, omdat het tegenwoordig redelijk makkelijk is om zoveel data te krijgen, zei hij.

De goede richting

De desktop draait op Windows, Mac en Linux en heeft vier modules: een file browser, een tool voor het aanmaken, uitvoeren en archiveren van jobs, een tool voor het monitoren van de voortgang van jobs en een ‘cluster health dashboard’ voor het in de gaten houden van de performance van de clusters.

Volgens analysten is de Cloudera Desktop een mooie stap in de goede richting. Maar het heeft nog meer makkelijk te gebruiken tools nodig. Yahoo, Facebook en Cloudera, de aanjagers van de ontwikkeling aan Hadoop, hebben nog heel wat werk te verzetten.

Bron: Techworld