Ubuntu-ontwikkelaar Dustin Kirkland had een hele collectie handige scripts in zijn $HOME/bin-directory verzameld. Omdat hij deze scripts met anderen wilde delen maar ze niet echt bij een ander project thuishoorden, verzamelde hij ze in het pakket bikeshed. Ook anderen kunnen hier hun scripts aan toevoegen, en bikeshed functioneert zo als een collectie van willekeurige maar handige tools die nog geen plaats gevonden hebben bij een ander project.

Wifi en kolommen

Een handig commandline-tooltje om je draadloze netwerk in het oog te houden is wifi-status, dat (via het programma watch) elke seconde iwconfig en ifconfig op de draadloze-netwerkinterface uitvoert en ook de laatste tien voorkomens van de interface in /var/log/syslog toont. Zo kun je bijvoorbeeld in één oogopslag de evolutie van het signaalniveau of het toegewezen ip-adres volgen. De scripts col1 tot en met col9 tonen dan weer een specifieke kolom uit een tekstbestand. Standaard is witruimte de separator tussen kolommen, maar je kunt ook een andere separator als argument opgeven. Eigenlijk werkt col1 dus als awk '{print $1}'. Het bijbehorende script NF toont de laatste kolom.

Pakketten en man-pagina's

Met what-provides vraag je heel eenvoudig op welk pakket de oorsprong is van welk programma, en dit is dus eigenlijk een eenvoudige alias voor dpkg -S $(which "$i"). Met what-repo vraag je op uit welke repository (main, universe, ...) een pakket komt, en met what-source krijg je te zien welk bronpakket bij een binair pakket hoort. En met het programma dman lees je man-pagina's online, waardoor je ook man-pagina's kunt lezen van programma's die je niet geïnstalleerd hebt. De man-pagina's worden ingeladen van manpages.ubuntu.com.

Pastebin

Drie handige commandline-tools om met de website pastebin.com te werken zijn pbput, pbget en pbputs. Het script pbput uploadt een tekstbestand, binair bestand of volledige directory (getard) naar pastebin, na deze met lzma te comprimeren en met base64 te coderen. Als resultaat krijg je dan de url te zien waarop de inhoud beschikbaar is. Aan pbget kun je diezelfde url dan doorgeven om het bestand of de directory terug te downloaden. Het script pbputs doet hetzelfde als pbput, maar versleutelt de gegevens ook nog eens met gpg.

Voor ontwikkelaars

Verder bevat bikeshed ook een aantal scripts die vooral handig zijn voor Ubuntu-ontwikkelaars, zoals release, release-build en release-test, apply-patch (dat onder andere automatisch het patchniveau bepaalt), bch om Debian-changelogs te bekijken, bzrp, ... Het pakket bikeshed is aanwezig vanaf Ubuntu 11.04 (Natty), maar voor oudere versies van Ubuntu is er ook een PPA (Personal Package Archive). Meer ontwikkeltools vind je in het pakket ubuntu-dev-tools.