Steeds meer NAS-fabrikanten breiden hun apparatuur uit met allerlei handige features. Denk aan het beheren van je media, het maken van back-ups of zelfs een private cloud. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk virtuele machines op je NAS te draaien en vandaag kijken wij naar de Virtual Machine Manager (VMM) van Synology die we testen op de DS2419+. 

Het draaien van virtual machines op deze NAS is een fluitje van een cent. Open de Appstore (Package Center) en zoek naar de Virtual Machine Manager. Klik op de “Installeren”-knop en het pakket wordt automatisch geïnstalleerd. 

Als je het pakket opent, word je begroet door de installatiewizard die je helpt met het opzetten en configureren van virtuele machines en de bijbehorende (netwerk)instellingen. Als je dit allemaal hebt ingesteld, kan je kiezen wat voor Virtuele machine je wilt maken. De app geeft je de keuze uit een Windows, Linux, Synology DSM of andere machine. Als je voor Windows gaat, wordt er eerst een QEMU Guest Agent geïnstalleerd voordat je verder kan. Met deze tools ben je er zeker van dat je Windows-installatie goed werkt.

Mocht je een foutmelding krijgen dat de virtuele machines niet kunnen worden gemaakt omdat Open vSwitch niet is ingeschakeld, doe dat dan eerst door naar het configuratiescherm te gaan en te navigeren naar het kopje “Netwerk”. Klik op Beheren en vervolgens op Open vSwitch-instellingen. Schakel deze in en ga vervolgens terug naar de Virtal Machine Manager.

Als je een besturingssysteem hebt gekozen, kan je aangeven waar het virtuele systeem moet worden geïnstalleerd, hoeveel RAM en CPU (Cores) ervoor moet worden gereserveerd en ten slotte geef je aan hoeveel ruimte de vm mag gebruiken. 

Na al deze stappen kan je beginnen met het installeren van het besturingssysteem. Download een OS naar keuze in de vorm van een .ISO-bestand en selecteer deze in het instellingen-scherm. 

Start vervolgens de machine door dubbel te klikken of door met de rechtermuisknop op de machine te klikken en te kiezen voor “Inschakelen”. Het systeem wordt nu gestart. Je kan direct verbinding met de virtuele machine maken door op de knop “Verbinding maken” te klikken. Er wordt een nieuwe browsertab geopend en in deze tab kan je direct aan de slag met je kersverse virtuele machine. Dit werkt op dezelfde manier alsof je op een normale pc werkt of een virtual machine op een ander systeem. 

Je kan deze virtuele machine bereiken via je interne netwerk door verbinding te maken met de NAS via VNC of je webbrowser. Hierdoor kan je, afhankelijk van je netwerkverbinding, hier en daar wel wat kleine vertragingen merken. Een groot voordeel van deze oplossing is wel dat je ook van buiten je netwerk verbinding kan maken met de virtuele machine en op die manier toch kan werken op je systeem. 

Het werken met de VMM is erg prettig en lekker no nonsense. Hoewel de meeste functies vrij standaard zijn voor virtualisatiepakketten zoals het maken en beheren van snapshots en het doorlussen van aangesloten USB-apparaten, is het mooi om te zien dat dit allemaal ook net zo makkelijk werkt vanaf de NAS. Vooral de VirtIO-technologie die voor elke VM wordt ingeschakeld zorgt ervoor dat de netwerkverbinding met je virtuele machine bijna net zo snel is als een native-verbinding. 

Conclusie

Het maken en beheren van virtuele machines via je NAS is een mooie toevoeging op de toch al uitgebreide featureset van Synology’s NASsen. Hoewel we denken dat deze functie niet veel gebruikt zal worden in een huis, tuin en keuken omgeving, kan het zeker goed van pas komen als je net dat ene stukje software wilt draaien dat niet beschikbaar is op je systeem, als je wat werk op afstand gedaan wilt hebben of als je een nieuw (ander) systeem wilt testen.

Je kan, zelfs een virtuele versie van Synology’s eigen besturingssysteem virtualiseren zodat je features kan testen die je nog niet op je eigen systeem wilt/kan/durft te gebruiken.

In het bedrijfsleven komt de VMM zeker goed tot z’n recht en kan je het zowel gebruiken voor server- als workstation-doeleinden. Houd er wel rekening mee dat je, als je veel medewerkers hebt of zware VMs wilt gebruiken dat je je NAS voorziet van extra geheugen en (dedicated) SSDs voor de virtuele machines om zo de maximale snelheid te kunnen halen. Wordt het alsnog te krap, dan raden we je aan om voor Virtual Machine Manager Pro te gaan. Deze betaalde versie geeft je de mogelijkheid meerdere NASsen te gebruiken voor je VMs en zodoende de load te verdelen. 

De VMM is in elk geval een hele mooie manier om het maximale uit je NAS te halen.