Het kan zijn dat je een aantal van deze tips al kent natuurlijk. Maar wanneer dat niet het geval is, kunnen deze vaak simpele tips een enorm gebruikersgemak of efficiëntie met zich meebrengen. Soms heb je nu eenmaal geen zin om de moeite te nemen om uit te zoeken hoe je iets uit zet wat mild irritant is. Denk maar eens aan die mensen die jaren lang die gewraakte paperclip op hun Word-documenten hebben laten dansen.

Welig werken met Word Maximaliseer je macro’s

Als je een aanzienlijke tijd met Word doorbrengt, kan het erg handig zijn om macro’s te gebruiken om repetitieve handelingen te automatiseren. Activeer eerst het Ontwikkelaarstabblad door op de Office startknop te klikken, naar Word-opties te gaan en op de ‘toon ontwikkelaarstabblad’ te klikken.

Schakel vervolgens naar het ontwikkelaarstabblad in je document en je kunt je eigen macro’s opnemen (zowel algemeen als document-specifiek) en ze vervolgens toewijzen aan knoppen in je toolbar.

Navigeren met miniatuurweergaven

Het scrollen door lange Word-documenten is zonde van je tijd en RSI. Klik dus op Beeld en dan op Miniaturen om snel te kunnen skippen van pagina naar pagina via een balk met miniatuurweergaven.

Kopiëren en plakken zonder teksteigenschappen

Als je tekst wilt kopiëren, maar de lettergrootte of het font niet mee wilt verhuizen, selecteer je een tekst eerst en kopieer je hem gewoon als normaal. Vervolgens klik je in Word op ‘bewerken’ en vervolgens op ‘plakken speciaal’. Daar kun je bijvoorbeeld ‘niet-opgemaakte tekst’ selecteren.

Own je Office Goeie ouwe Office-menuutjes

Als je terug verlangt naar de klassieke menu’s uit de lang vervlogen tijden van Office 2003, is het progje UBitMenu iets voor jou. En het is nog gratis ook als je het privé gebruikt.

Houd je docs privé

Je kunt een Word of Excel document beveiligen door het met een wachtwoord op te slaan. Als je wilt, kun je zelfs meerdere wachtwoorden opgeven, bijvoorbeeld één voor ‘alleen lezen’-rechten en één voor volledige schrijfbevoegdheid.

Klik hiervoor op ‘ Opslaan als’, dan op het ‘Tools’ dropdown menu en kies ‘Algemeen’. In oudere versies van Office ga je naar ‘Opslaan als’, ‘Extra’, ‘Beveiligingsopties’.

Elimineer notificaties

Sommige meldingen kunnen strontvervelend zijn. Zeker als je hard aan het werk bent en er plotseling eentje komt binnenzetten en uit je concentratie gehaald wordt. Om die meldingen uit te zetten, ga je naar de opties, dan naar ‘E-mailopties’ en dan naar ‘Geavanceerde e-mailopties’. Zet nu alle vinkjes onder ‘Bij ontvangen van nieuwe items in mijn Postvak IN’ uit. Nooit meer bliepjes, popups of pictogrammetjes van envelopjes die blijven hangen.

Voeg snel een nieuwe spreadsheet toe in Excel

Als je in een spreadsheet in Excel een nieuwe wilt toevoegen, druk je simpelweg op Shift+F11, om niet een doolhof aan menuutjes te hoeven doorworstelen.

Converteer je documenten naar PDF bestanden

PDF to Word is een handige online tool om je docjes om te zetten naar PDF. Ook kun je voor de downloadversie kiezen van dezelfde makers. Maar je kunt ook gewoon de add-in van Microsoft downloaden die een functie om als .PDF op te slaan in Word integreert.

Bron: Techworld