Windirstat is de verbeterde versie van dir /s. Waar het DOS-commando een lijst geeft van alle bestanden in alle directories op een systeem en deze in razend tempo over het beeldscherm laat schieten, doet windirstat vooral aan diepe analyse.

Windirstat inventariseert de gebruikers van de ruimte op een harde schijf en geeft het resultaat grafisch weer, grote directories met grote blokken, kleine directories met kleine blokken. Bovendien worden bestanden en mappen op soort gekleurd en is zo razendsnel te zien wie de grootverbruikers op een systeem zijn. Ideaal ook bij het vrijmaken van opslagruimte of voor het terugvinden van bestanden die na systeemonderhoud zijn achtergebleven.

Windirstat presenteert de gegevens op drie manieren. Er is de traditionele Verkenner-lijst, er is een sortering op bestandstype en er is onderin het scherm een grote interactieve map. Hier kan bovendien heel snel door de mappen en bestanden gebladerd worden door heel eenvoudig een blok te selecteren. De drie vensterdelen corresponderen altijd met elkaar. Selecteer in een van de drie vensters een schijf, bestand, map of bestandstype en de andere vensters selecteren hetzelfde onderdeel.

Hoewel Windirstat al enkele jaren niet meer is geupdate, werkt het probleemloos met iedere versie van Windows en Windows Server. Het programma wordt gepubliceerd onder de GNU license voor Open Source software. Windirstat is te downloaden via http://windirstat.info. Bron: Techworld