Het gebeurt eindgebruikers vaker dan je zou willen; een collega loopt op een parkeerterrein met een laptop die hij heeft geleend van de ict-afdeling, en opeens springt er iemand voor hem die het tasje uit zijn handen grist. Of hij parkeert zijn auto en laat het apparaat open en bloot op de achterbank liggen.

Hoewel de eindgebruiker in het laatste geval vaak zelf aansprakelijk kan worden gesteld door het bedrijf, vervelend blijft het wel. Des te meer omdat die aansprakelijkheid alleen geldt als het slachtoffer aantoonbaar onzorgvuldig is geweest, zo zegt straf- en arbeidsrechtadvocate Floor Michels. "Als een werknemer aantoonbaar roekeloos is geweest, waardoor bijvoorbeeld bedrijfsgevoelige informatie is gelekt, dan kan dat reden zijn voor ontslag op staande voet.

"Maar bewuste roekeloosheid moet dan wel worden aangetoond", zegt Michels. "Er is uiteraard een verschil tussen op de achterbank laten liggen en op straat met geweld beroofd worden."

Anti-diefstal technologie

Voor het terugvinden van gestolen elektronica bestaan al meerdere technieken. Zo heeft Intel sinds een paar maanden Anti Theft Technology (ATT) standaard ingeprogrammeerd in bepaalde chipsets. Die ATT bestaat onder andere uit firmware van Absolute Software, waarmee een laptop kan worden gelokaliseerd en eventueel van afstand op slot kan worden gegooid. Die firmware wordt aangestuurd door de Computrace-software van het bedrijf, die sinds vorige week ook beschikbaar is voor netbooks.

Dat betekent overigens niet dat de ATT standaard op het apparaat staat. "De software daarvoor wordt niet geactiveerd meegeleverd", zegt Jeffrey Rijpkema, directeur Business Development EMEA voor Absolute Software. "De agent wordt pas geactiveerd als je bij ons de SaaS-dienst gaat afnemen."

Volgens Rijpkema vinden zo'n 60 procent van de diefstallen intern plaats door eigen werknemers, terwijl de overige 40 procent valt onder wat Rijpkema 'gelegenheidsdiefstal' noemt; iemand van buiten die kans ziet om een apparaat snel mee te grissen. "En van die 40 procent kunnen wij het overgrote deel lokaliseren", zo beweert de directeur.

'Dit kan uw laptop niet zijn'

Maar als beheerder kun je niet zomaar iemand die de laptop op straat heeft gestolen (en jouw collega en passant in elkaar heeft getimmerd) gaan opzoeken met een honkbalknuppel. "Het is een hardnekkige mythe dat wij de locatie van een gestolen laptop doorgeven aan onze klanten. Dat doen wij niet, omdat je dan het risico loopt dat mensen voor eigen rechter gaan spelen", zegt Rijpkema. "Wij werken alleen samen met de opsporingsinstanties."

Probleem daarbij is dat de opsporingsinstanties niet in alle landen even goed functioneren. Veel gestolen laptops komen via de zwarte markt in landen terecht waar de autoriteiten corrupt zijn of geen interesse hebben. "We hebben wel eens gehad dat een politiebeambte geld wilde hebben voor het verstrekken van gegevens over een gestolen laptop", zegt Rijpkema, en hij voegt eraan toe dat het vooral landen in Afrika en Azië zijn waar dat soort dingen gebeuren.

"Nog een voorbeeld: bij een bedrijf zijn een tijd terug 16 machines gestolen. Daarvan vonden we er acht terug, en we kwamen erachter dat zes naar Saudi Arabië waren vervoerd", vertelt Rijpkema. "Maar de politie daar wilde niets doen; de laptops lagen bij een familie 'die nooit steelt, en het kan dus niet kloppen dat dit uw laptops zijn.’"

Op slot

In dat soort gevallen is er nog een mogelijkheid, namelijk het van afstand op slot zetten van een apparaat. "We hebben bij dat tweede voorbeeld de notebooks dan ook 'opgeblazen', met een zogenaamde perpetual data wipe", zegt Rijpkema. "Elke keer als iemand er iets op probeerde te zetten, werd het weer gewist. Onbruikbaar dus." Van de gestolen laptops die in Europa blijven hangen, zegt Rijpkema driekwart terug te halen.

Mocht de dader gepakt worden, dan begint het proces van vervolging. "Als een dader wordt gepakt dan krijgt de eigenaar de laptop terug en dat gaat via het strafrecht", zegt advocate Michels. “Maar eventuele schade moet je kunnen aantonen, bijvoorbeeld of je gegevens bent verloren of niet." Het scheelt in de advocaatskosten dat een civiele procedure niet per se noodzakelijk is, want de strafrechter kan ook direct uitspraak doen over een eventuele schadevergoeding.

Bron: Techworld