Parted Magic verzamelt een aantal handige opensource-tools. Met GParted, bekend van de Ubuntu-installer, kun je partities en bestandssystemen creëren, verwijderen, vergroten of verkleinen, controleren en kopiëren. Zo kun je ruimte voor een nieuw besturingssysteem vrijmaken in een dual-boot configuratie, of schijven klonen. De lijst van ondersteunde bestandsformaten is in ieder geval indrukwekkend en behelst zowel Linux-, Windows- als Mac-formaten, waarvoor ook nog allerlei filesystem tools meegeleverd zijn. Ook met LVM (Logical Volume Manager onder Linux) en RAID kan Parted Magic overweg.

Voor hersteltaken zijn ook tools zoals Partimage, TestDisk, fdisk, sfdisk, dd en ddrescue meegeleverd, evenals tools om de bootloader te herstellen en een Master Boot Record te installeren. Parted Magic bevat een hoop tools waarmee je informatie over de hardware opvraagt, zodat je eventuele hardwarefouten kunt detecteren. Verder heb je natuurlijk de beschikking over Firefox om zaken op te zoeken en je hebt XChat om hulp te vragen op irc.

Parted Magic 4.0, die begin april uitkwam, heeft nu ook volledige ondersteuning voor het partitioneren van Device Mapper RAID-partities. Ook TrueCrypt 6.1a is toegevoegd, waardoor je nog een geëncrypteerde TrueCrypt-partitie kunt redden als de bootsector per ongeluk overschreven is.

Bron: Techworld