Dat wordt keurig uitgelegd op het blog van Larry Osterman. De originele IBM PC van 25 jaar geleden had een Intel 8254 programable interval timer voor de systeem klok. Een van de timers op deze chip werd zo geprogrameerd dat die aangesloten op een speakertje geluid kon produceren. Dat geluid was niet meer dan wat gepiep en gebrom.

Nu zijn we 25 jaar verder. De Intel 8254 wordt al lang niet meer gebruikt als timer en voor het geluid hebben we tegenwoordig heel andere hardware. Toch zit er naast die geluidshardware in iedere AT PC vaak nog een Intel 8254. Hardware leveranciers hadden die chip en speakertje het liefst wegbezuinigd, maar de oude 32 bits driver hield dat tegen.

Het piepje uit het speakertje wordt aangestuurd door de Beep() functie uit de win32 API. Die functie werd weer gebruikt door de 'assistive technologies' in Windows en die zitten behoorlijk diep in het OS verwerkt. De Amerikaanse wet ten behoeve van mensen met een beperking vereist dat overheden en grote ondernemingen alleen hardware aanschaffen die beschikken over 'assistive technology'. Zonder die technologie liep je als hardware leverancier een omvangrijke markt mis.

Nu met het herschrijven van het Windows OS zijn ook de problemen rond het piepje aangepakt. Met de nieuwe 64 bits driver wordt het piepje afgespeeld over de geluidshardware en niet meer over het PC speakertje. Dat maakt een einde aan de legacy van Beep() en de Intel 8254. En zeg nou zelf, een 64 bits piepje klinkt toch vele malen beter.

Bron: Techworld