Pas twee jaar nadat Android in 2007 zijn debuut had gemaakt begon de zegetocht van dit mobiele platform. Sinds afgelopen januari is het marktaandeel van het besturingssysteem in het derde kwartaal 2010 verdubbeld, terwijl een overtuigende 44 procent van alle smartphones op het systeem draaien.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de verkoop van Android-toestellen die van BlackBerry- en iPhone-apparaten zal overstijgen. Dan heeft Android alleen nog maar Symbian voor zich als het meest gebruikte mobiele platform ter wereld.

Huiverig begin

In de eerste twee jaren had Android het echter moeilijk. Het eerste Android-toestel, de HTC G1 van T-Mobile, kwam in de herfst van 2008 op de markt, maar moest het opnemen tegen geduchte concurrenten als Apples iPhone en de BlackBerry Storm. Volgens Morgan Slain van applicatieontwikkelaar SplashData waren ontwikkelaars door dit gebrek aan succes aanvankelijk huiverig om iets voor het platform te maken, ook al was het gratis en open source.

'We ontwikkelden al vroeg iets voor Android, maar het was alleen maar een hype en verkocht niet. Voor ons was het een nieuwe platform met veel mogelijkheden, maar het was vervelend dat we er niets aan konden verdienen', aldus Slain.

Scott Webster volgt Android al jaren in de populaire Android Guys blog. Hij bemerkte ook een sterk afwachtende houding bij de ontwikkelaars in de pioniersjaren van Android. 'Zij wisten gewoon nog niet wat het precies was en besloten af te wachten tot er wat mee zou gebeuren.' Google investeerde veel geld om ontwikkelaars over de streep te trekken.

In totaal was er 10 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen in de Android Developer Challenge. Slain en andere ontwikkelaars deden hieraan mee, maar ze bleven onzeker over de lange adem van Android. Het systeem was immers nog niet beschikbaar op belangrijke toestellen, dus het vermoeden van een hype bleef bestaan.

Dat wil niet zeggen dat Android geen aantrekkelijk platform was. Aangezien het een Linux-platform is met Java als programmeertaal, vonden veel softwareontwikkelaars het eenvoudig om ervoor te programmeren. Ook Google maakte het gemakkelijk om nieuwe applicaties op de Android Market te zetten, aangezien deze niet gecontroleerd werden en slechts werden verwijderd na terechte klachten van gebruikers.

'Google deed veel goed bij de ontwikkeling van Android', zegt Steve Drake van IDC. 'Ze maakten het systeem open, hielden het simpel en zorgden ervoor dat iedere nieuwe versie werkelijke verbeteringen bevatte.' Aan het besturingssysteem zelf lag het dus niet. Nu nog een apparaat om het aan de man te brengen.

De Droid

In november 2009 kreeg Android de kans om door te breken, dankzij de Motorola Droid op het Verizon-netwerk. De introductie van dat toestel was belangrijk, omdat het werd ondersteund door een van de grootste mobiele aanbieders.

Verizon zette het agressief in de markt als beter alternatief voor Apples iPhone, aangezien het een fysiek toetsenbord had en verschillende applicaties tegelijk kon draaien. De Droid verkocht niet zo goed als de iPhone, maar toch gingen er ruim 1 miljoen exemplaren over de toonbank. Android was hiermee op de kaart gezet.

Volgens ontwikkelaar Slain had de Droid al snel een grote invloed op zijn bedrijf. 'Van de ene op de andere dag was dat zo. Sinds de presentatie van de Droid is Android een aanhoudend sterk platform', aldus Slain.

Paul Carton van ChangeWave constateert dat de interesse van zakelijke gebruikers voor Motorola tussen augustus en november 2009 is verdubbeld. Het percentage door zijn onderzoeksbureau ondervraagde respondenten uit het bedrijfsleven dat aangeeft Motorola-producten te zullen aanschaffen is in die periode gestegen van 5 naar 10 procent. 'We zijn verbaasd over de sterk groeiende belangstelling voor Motorola in het afgelopen jaar. Waarom was dat vorig jaar anders? Allemaal vanwege Android', meent Carton.

Verizon verbond het Droid-merk aan verschillende andere Android-toestellen op het netwerk, zoals de HTC Droid Incredible, de Motorola Droid X en de Motorola Droid Pro. Daarnaast was de eerste op wimax gebaseerde telefoon in de VS ook gebaseerd op Android. Gebruikers lijken in hun nopjes te zijn met het systeem: zo geeft 67 procent van de ondervraagde Android-gebruikers aan zeer tevreden te zijn met het besturingssysteem, aldus onderzoek van ChangeWave. Over de iPhone is 71 procent van de klanten tevreden.

In de toekomst zal Android proberen voet aan de grond te krijgen in de sterk groeiende markt van tablet computers, waar Apples iPad momenteel nog de dienst uitmaakt. Android is al gebruikt als besturingssysteem voor tablets als de Samsung Galaxy, maar Google sleutelt aan een nieuwe versie van de software die beter geschikt is voor grotere beeldschermen.

Android-watcher Scott Webster is benieuwd hoe ingrijpend die aanpassingen zullen zijn. 'Zullen ze de bediening veranderen? We moeten afwachten tot volgend jaar, want het kan zes maanden duren voordat de aanpassingen er zijn.'

Bron: Techworld