Ben je niet tevreden over Windows 10-browser Edge? Je bent niet de enige. Collega Gregg Keizer legt hier uit hoe ernstig het gesteld is met de browser: zelfs op Windows 10-machines, waar dit de standaardbrowser is, heeft slechts een op de tien gebruikers Edge en is Chrome véél populairder. Tot zover de power of default.

Exodus

Maar zelfs met een op de tien Windows 10-gebruikers zijn dat nog steeds best veel mensen en de reden is wellicht omdat het de standaard is in Windows 10. Misschien ben jij een van die gebruikers. Nou is Edge een duidelijke verbetering ten opzichte van Internet Explorer, maar nog lang niet genoeg.

In dit artikel licht ik diverse redenen toe die ertoe leiden dat Edge een gebruikersexodus heeft doorgemaakt. Er zijn goede argumenten waarom Windows 10-bezitters liever een alternatieve browser gebruiken, en dat heeft vaak niet eens zozeer te maken met Edge zelf. Ook laat ik zien hoe je Edge vervangt als standaardbrowser.

Toch weer terug

Nog een laatste opmerking: het kan voorkomen dat je in het verleden een andere browser hebt ingesteld en dat Windows 10 toch weer is teruggeschakeld naar Edge. Dat komt omdat de upgrade het advies geeft om over te stappen naar de standaardbrowser van Windows 10 en je per ongeluk Edge weer hebt teruggezet.

Dit artikel gaat uit van de een na laatste update (wegens problemen hebben we de migratie naar 1809 nog even uitgesteld op de redactie) namelijk versie 1803. De screenshots kunnen daarom een beetje anders zijn, afhankelijk van welke versie van Windows 10 je hebt geïnstalleerd.

Waarom geen Edge?

Er zijn voldoende redenen om naar een andere browser over te stappen. Dat begint al met extensies - of liever gezegd: het gebrek eraan. Dat onderdeel van de browser liep flinke vertraging op en het eerste jaar van Edge waren ze er in het geheel niet. De ondersteuning ervan volgde in augustus 2016 en meer dan twee jaar later staat het totale aantal op 204 extensies.

Ter vergelijking: Chrome en Firefox hebben er elk duizenden, hoewel Firefox er een aantal is kwijtgeraakt van ontwikkelaars die geen gebruikmaken van de nieuwe extensies voor Quantum, die vereisen dat je inhaakt op de browser via minder ingrijpende API's. Als je de browser wilt verbeteren met extensies, kun je beter een alternatieve browser gebruiken.

Look & Feel

Daarbij komt dat niet iedereen even blij is met de minimalistische look van Edge of de manier waarop het omgaat met je geschiedenis en Favorieten - ze zijn lastig te vinden met pictogrammen op onverwachte plekken. En als je ze vindt, is het niet helemaal duidelijk hoe je doorsnee acties uitvoert, zoals het toevoegen van mappen op ordenen van Favorieten.

Ook is de browser niet zo aanpasbaar: je kunt bijvoorbeeld de knoppen voor Notities en Delen niet gewoon verwijderen. En als laatste waren andere browsers al eerder multiplatform, zodat gebruikers hun bladwijzers en geschiedenis kunnen synchroniseren op hun mobiele apparaten. Edge heeft tegenwoordig ook mobiele apps, maar aanvankelijk was de browser Windows 10-only.

Als je een andere browser wilt gebruiken, kun je de standaard wisselen in de Instellingen, mocht de browser dat zelf niet aanbieden of als de standaardinstellingen zijn teruggezet na een update. Installeer de browser die je wilt hebben en ga dan naar de Instellingen van Windows 10 (het tandwielpictogram onder de startknop.

Kies in dit venster Apps. In het venster 'Apps en onderdelen' dat vervolgens verschijnt, scrol je helemaal naar beneden, alle apps voorbij naar de koppeling 'Instellingen voor standaard-apps wijzigen'.

Dit opent het venster 'Standaard-apps'. Hier zie je welke applicatie gestandaardiseerd wordt gebruikt voor het openen van bijvoorbeeld video's, muziek, e-mails en meer. De browser staat onderaan in die lijst. Daar staat onder 'Webbrowser' de geselecteerde app 'Microsoft Edge'.

Als je daarop klikt, opent een subvenster met de op het systeem geïnstalleerde browser. Je ziet hier overigens ook de optie 'Een app zoeken in de Microsoft Store', maar daar vind je geen browser als Chrome of Firefox. Deze optie geeft een zoekopdracht van 'http' mee en dan krijg je een rommelige troep van apps als downloaders en videoviewers. Hier vind je ook enkele onbekende browsers al AeorBrowse en BlueSky. Die kun je natuurlijk proberen, maar Windows Store-apps zijn in de regel een stuk minder krachtiger dan desktopapps, zoals Firefox en Opera.

Maar als je over wilt stappen op een browser die je hebt geïnstalleerd, kun je hier de app kiezen die standaard hyperlinks moet gaan openen in je Windows 10-omgeving. Zoals je hier merkt, helpt Windows je er hier aan herinneren dat Edge de beste keus is met een pop-up waar je op 'Toch wijzigen' moet klikken.