Iedereen die wel eens de vraag heeft gekregen hoe je emoji typt en doorverwees naar third-party diensten of de smartphone erbij pakte: je kunt pc-gebruikers voortaan ook gelukkig maken als ze deze vraag bij de helpdesk neerleggen. Windows 10 voegt namelijk een emoji-toetsenbord toe aan de aankomende update, de Fall Creators Update.

Update 17 oktober

Emoji zijn al jaren een onderdeel van mobiele communicatie en een juist geplaatste emoji zorgt voor de interpretatie van een tekstbericht zoals je hem bedoelde. Andersom kan een verkeerde ervoor zorgen dat de boodschap verkeerd wordt begrepen. Vanaf 17 oktober kun je eenvoudig emoji-opdrachten en een emoji-toetsenbord gebruiken in Windows 10.

Voor mensen die niet willen wachten, laten we in dit artikel ook zien hoe je emoji toevoegt in de huidige versie van Windows 10. Dat is nu nog een beetje omslachtig, maar het wordt veel makkelijker in de aankomende update. (We hebben het hier gestest met Build 16215 van het Windows Insider-programma.)

De werking van emoji onder Windows 10 zoals het nu gaat is bijna goed, maar Microsoft is er niet helemaal. Het is lastig te vinden. Je hebt in Windows 10 het onderdeel Schermtoetsenbord die je met de knop Koppelen vastzet onderaan in je scherm. Je kunt deze starten via de zoekfunctie linksonder.

Tabletmodus

Maar dit is geen emoji-app. Als je een emoticon probeert te tikken, krijg je gewoon tekst als :) in plaats van een lachend gezichtje. Dit toetsenbord zo gedetailleerd als een fysiek toetsenbord en je zou zeggen dat het een kleine moeite is om daar emoji in te bouwen, maar nee. De oplossing is dat je Windows 10 als tablet moet gebruiken.

Als je een tablet hebt, kun je emoji alleen gebruiken als je het tablet uit zijn dock haalt en in de tabletmodus zet. In deze modus - en niet anders - zie je rechtsonder een pictogram om het virtuele toetsenbord te activeren. Hiermee kun je emoji typen - als je het fijn vindt om te typen op een scherm in plaats van een fysiek toetsenbord.

Dat emoji wel in het ene Schermtoetsenbord zitten maar niet in het andere is het soort Windows 8-achtige designkeuze waarover je als gebruiker gefrustreerd je haren uit het hoofd kunt trekken. Microsoft pakt dit aan met de Fall Creators Update.

Vanaf 1709 kun je de emoji oproepen met de Windowsknop en een punt of puntkomma. Dan vouwt een venster open met diverse standaardemoji en enkele Microsoft-emoji als ninjacat. Je kunt erdoor bladeren met verschillende categorieën via de tabtoets. Als je er op eentje tikt of selecteert en op enter drukt, wordt hij toegevoegd aan het tekstvenster dat om dat moment actief is.

Er is een minpunt. Om de een of andere onverklaarbare reden kun je maar één emoji per keer toevoegen. Als je op enter drukt, verdwijnt het venster weer. Als je dus bijvoorbeeld echt iets wilt benadrukken moet je het drie keer het venster oproepen. Ook is het toetsenbord geen sleepbaar venster en blijft het staan op de plek waar het verschijnt.

Er is nog een optie die je wellicht moet kennen: op het eerste tabblad van het emojivenster zie je een hoek met kleurvoorbeelden rechtsbovenin, vlak bij het kruisje om het emoji-toetsenbord te sluiten. Daarmee pas je de huidskleur van de emoji aan.

Eigenlijk is Microsoft te laat met deze optie; veel ontwikkelaars hebben allang een eigen oplossing bedacht. Op webdiensten als Twitter en Facebook zit bij het invoervenster al een emoji-pictogram waarmee je ze kunt selecteren, ongeacht of je nu Windows 10 1709 hebt of niet.

Dat is niet het geval voor alle apps, dus daar biedt de optie een uitkomst. Onder meer Microsofts eigen toepassingen als Word en PowerPoint hebben geen ingebouwde emoji-toetsenbordopties.