"Het is nog te vroeg om HTML5 in te zetten omdat we problemen met de interoperabiliteit tegenkomen, zoals verschillen tussen het afspelen van video's op apparaten", zegt Philippe Le Hegaret, de W3C-manager verantwoordelijk voor specificaties als HTML en SVG, meldt Infoworld.

W3C vindt HTML5 'niet klaar', omdat het consortium nog werkt aan aanpassingen aan de api'.s "Het echte probleem is dat we HTML5 op dit moment nog niet hetzelfde kunnen laten werken op alle browsers", aldus Le Hegaret.

Browsers

Alle moderne browsers ondersteunen HTML5 al, maar er zijn verschillen in de implementatie van de specificaties. Vorige maand bracht ook Microsoft een testversie van Internet Explorer 9 uit met HTML5-ondersteuning. Eerder kregen Google Chrome, Firefox en Apple's Safari die support al. Pas volgend jaar komt de finale versie van IE9 uit.

Le Hegaret raadt bedrijven die HTML5 willen gebruiken aan de nieuwe standaard in te zetten in applicaties op het intranet, waar ze meer beheer hebben over het bezoek. "Het is een ander verhaal op het open web, waar interoperabiliteit een groot probleem is."

'Exit Flash voorbarig'

De HTML5-specificatie heeft ondersteuning voor onder meer video zonder browserplug-ins en het gebruik van de grafische functionaliteiten van Canvas. Apple ziet Adobe Flash door de opkomst van HTML5 overbodig worden. Maar Le Hegaret vindt ook dat nog voorbarig. "We kunnen nog lang geen afscheid van Flash nemen. Het duurt nog jaren voordat alle webbrowsers bij eindgebruikers HTML5 ondersteunen. IE6 is nog steeds op talloze plekken in gebruik en die browser is tien jaar oud", aldus de W3C-manager.

De ontwikkeling van HTML5 startte in 2004. "We willen alle functies medio 2011 gereed hebben", zegt Le Hegaret. Hij erkende enkele tekortkomingen van HTML5, waaronder het gebrek aan een videocodec vanwege patenten op MPEG-4. Bron: Techworld