“Wij denken dat H.264 een uitstekend formaat is. Wat betreft de ondersteuning van HTML5, zal IE9 alleen het afspelen van H.264 ondersteunen”, schrijft Dean Hachamovitch op het IEblog.

Andere codecs, zoals het open maar minder uitontwikkelde Ogg Theora, worden door Hachamovitch zijdelings in een hoek gezet. “De rechten op andere codecs zijn vaak minder duidelijk”, schrijft hij, “zoals in de pers duidelijk is geworden.”

De blogpost wekt een storm van kritiek op in de commentaren. “Dit is een zwarte dag voor het Open Web”, vat Andy L het sentiment samen. Daarnaast is het leuk om de cynische vertaling van de blogpost te lezen van Kroc Camen op OSNews.

Speelveld van de toekomst

Het toekomstige browserspeelveld wordt nu wel erg interessant als het om video codecs gaat. Internet Explorer en Safari zullen alleen H.264 ondersteunen. Mozilla heeft echter gezegd dat het daar niet in meegaat, omdat H.264 niet vrij beschikbaar is. Mozilla zet zijn kaarten voorlopig op Ogg Theora. Google ondersteunt H.264 op YouTube, dus zal het dat ongetwijfeld ook blijven doen in Chrome. Maar het investeert ook in Ogg Theora en heeft bovendien VP8 achter de hand, dat het binnenkort open source zal maken.

Uiteindelijk zullen de webontwikkelaars bepalen wie deze strijd gaat winnen in hun keuze van codec. Bron: Techworld