Big Blue neemt daarmee afscheid van Project Harmony, het Java-project van de Apache Software Foundation. IBM levert ontwikkelaars aan OpenJDK en steunt de roadmap van het project, waarbij JDK 7 in 2011 en JDK 8 in 2012 moet uitkomen.

Daarmee kiest IBM de zijde van Oracle in de strijd tegen Google. Oracle heeft Google voor de rechter gedaagd vanwege schending van Java-patenten en auteursrecht in Android. Het gaat om de Java-compatible technologie Dalvik, dat class libraries gebruikt uit Harmony. Nu IBM als grote ruggensteun is verdwenen, is het onduidelijk hoe Harmony zicht verder gaat ontwikkelen en wat Google nu gaat doen.

Brede samenwerking

De samenwerking tussen IBM en Oracle richt zich op het OpenJDK project, de open source implementatie van het Java Platform, de specificaties voor Java Standard Edition (SE), de Java Language, Java Development Kit (JDK) en Java Runtime Enviroment (JRE), zo schrijven beide bedrijven in een verklaring.

In een blogposting op zijn eigen website geeft Bob Sutor, als vicepresident open systems and Linux bij IBM verantwoordelijk voor uitvoering van de samenwerking, uitleg over het verlaten van Project Harmony. Hij zegt anderen die IBM willen navolgen, te willen steunen om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. Hij benadrukt dat IBM wel betrokken blijft bij andere projecten van Apache.

'Pragmatische keuze'

Volgens Sutor is het in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat eerst Sun en nu Oracle nooit de Java SE TCK beschikbaar zou stellen aan Apache. Hoewel IBM daarmee oneens was, maakte het wel dat het bedrijf “een pragmatische keuze” moest maken. Immers, door het ontbreken van de officiële certificering van Java, waarvoor TCK nodig is, zou Harmony altijd een niet officiële, ongecertificeerde Java voortbrengen.

IBM wil in de community van OpenJDK een leidende rol spelen, zegt Sutor. Daarbij verwacht hij dat IBM een grote stem krijgt in hoe het project wordt gemanaged en in welke technische richting het moet gaan. Daarnaast moet de Java Community Process, de JCP, meer democratisch, open en transparant worden. “IBM en Oracle lobbyen al jaren voor dergelijke veranderingen”, zegt Sutor.

Java onafhankelijk

De JCP maakte juist twee weken geleden bekend onafhankelijk te willen worden van Oracle. De woorden van Sutor lijken erop te wijzen dat IBM dat loswekingsproces toejuicht. In de JCP zijn bedrijven vertegenwoordigd als Google, Intel, Philips, Red Hat en VMware, maar ook de Apache Foundation..

Bron: Techworld