Microsoft is hard bezig met het ontwikkelen van IE 9. De eerste resultaten werden vorige week bekend gemaakt. Met de nieuwe versie moet bijvoorbeeld de achterstand die de browser nu nog heeft op het gebied van JavaScript hebben ingelopen. Maar er zijn meer ontwikkelingen. Zo is het ontwikkelteam bezig om de grafische rendering door de GPU te laten uitvoeren. Daarvoor gebruiken ze Direct2D, waardoor de browser nog sneller zal gaan.

Ook de Firefox ontwikkelaar Bas Schouten is daar mee bezig. Hij schrijft in een blogpost dat GPU’s gespecialiseerd zijn in dit soort rendering operaties, en dat het dus logisch lijkt om dat renderen aan die GPU’s over te laten. Bovendien hebben de meeste computers krachtige GPU’s. Die worden nu nog vooral gebruikt voor games, terwijl de desktop er weinig profijt van heeft. Direct2D is volgens hem een flinke stap vooruit.

Schouten is al langer bezig om Direct2D beter in te zetten in Firefox. Nu al is hij met zijn build van Firefox 3.7 in staat om het renderen van de browser helemaal in de GPU te doen, zo schrijft hij. Uit zijn testresultaten blijkt dat zijn build sneller is dan de versie die gebruikt maakt van GDI.

Ook BetaNews heeft een test uitgevoerd met de build van Schouten, Firefox 3.7 Alpha 1 van Mozilla en met IE8. Daaruit bleek dat de versie van Schouten sneller is bij zware pagina’s, maar achterblijft bij lichtere. Het renderen met de GPU leidde bij Firefox in ieder geval niet tot de dramatische prestatieverbeteringen die IE9 vorige week liet zien.

Bron: Techworld