Versie 8 van Internet Explorer is sinds maart verkrijgbaar en wordt vanaf april automatisch geleverd via Windows Update. De nieuwe versie van de in Windows geïntegreerde webbrowser wordt aangeboden als een kritieke beveiligingsupdate. Het is al gebleken dat keuze voor de optie 'snelle installatie' kan leiden tot 'kaping' van de browservoorkeur. IE8 is dan namelijk de default browser, ongeacht wat de gebruiker eerder had ingesteld. Dit heeft al tot kritiek van onder meer Mozilla geleid, ook met betrekking tot Windows 7.

'Defaults respecteren'

Microsoft past dit nu aan. De installatieprocedure van IE8 vraagt voortaan altijd naar de browservoorkeur van de gebruiker. Het IE-ontwikkelteam geeft uitleg in een blogposting. "Het doel van de 'IE setup experience' is om IE-gebruikers de controle te geven over hun instellingen en daarbij hun bestaande defaults te respecteren. IE zal nooit geïnstalleerd worden, of de default browser worden, zonder jouw expliciete toestemming."

"We hebben veel feedback gehad van veel verschillende mensen en groepen. Op basis daarvan hebben we besloten de gebruikerskeuze voor de default browser nog duidelijker te maken." Gebruikers die een andere browser op hun pc hebben, krijgen altijd de vraag voorgeschoteld of ze IE hun standaardbrowser willen maken. Daarbij is noch de Ja- noch de Nee-optie al voorgeselecteerd, dus 'blind doorklikken' kan niet; een gebruiker moet iets selecteren en kan dan pas op Volgende klikken.

Vier maanden later

Deze aanpassing wordt in augustus uitgebracht, naar verwachting halverwege die maand. De softwareleverancier gebruikt daarvoor de dynamische updatefunctie van de browser zelf, die bij installatie is in te stellen. Volgens Microsoft kiest 90 procent van de IE8-gebruikers ervoor om dynamische updates te activeren.

Daarmee volgt de aanpassing zeker vier maanden nadat de browser algemeen beschikbaar is geworden. Het merendeel van de IE-gebruikers zit echter nog op versie 7, blijkt uit metingen van Net Applications. Die marktmeter herziet nu overigens de browsercijfers voor juni omdat het de compatibiliteitsmodus van IE8 heeft geteld als IE7. Ander browsermetingen geven afwijkende cijfers, maar daarbij is ook IE7 nog altijd de meestgebruikte browser.

WSUS

Verder wordt de aanpassing ook verwerkt in de volgende security-update voor IE, zodat beheerders het dan mee kunnen nemen. Die krijgen eind augustus versie 8 ook aangeboden via WSUS, de updateserver voor Windows-pc's. De keuze voor de standaardbrowser is daarbij aan de beheerder. Die kan IE8 ook in z'n geheel tegenhouden. Bron: Techworld