Microsoft heeft woensdagavond tijdens een persbijeenkomst de beschikbaarheid van de beta-versie van Internet Explorer 9 aangekondigd. De afgelopen maanden gaf Microsoft al enkele developerpreviews vrij. De nieuwe browser moet vooral een stuk sneller voelen dan zijn voorganger. Hiervoor heeft IE9 diverse technische verbeteringen gekregen, maar ook een simpelere, minimalistische gebruiksinterface.

Kaal ontwerp

IE9 heeft nog maar een enkele tekstbalk voor zowel zoektermen als webadressen. De browser heeft op het eerste gezicht vrijwel geen menu's. Deze zitten verstopt als de alt-knop wordt ingedrukt. De tabbladen met sites verschijnen rechts van de adres- en zoekbalk om zo min mogelijk ruimte op het scherm te verspillen. Ook de knopjes voor homepage, favorieten en instellingen, uiterst rechts, zijn opvallend klein gemaakt.

Het doel is duidelijk: Microsoft wil zo min mogelijk schermruimte gebruiken voor de browser en zoveel als mogelijk voor de website. "Tijdens het ontwikkelproces gebruikten we de analogie met een theater, dat niet belangrijker moet zijn dan het toneelstuk", aldus Bram Veenhof, Web Platform Architect bij Microsoft Nederland.

Hardware-acceleratie

IE9 zorgt er verder voor dat zware grafische toepassingen vlotter verlopen. Hiervoor ondersteunt de browser hardware-acceleratie die zware grafische processen binnen webpagina's versnelt door het rekenproces deels via de grafisch chips te laten plaatsvinden.

"Wij zijn wat hardware-acceleratie betreft verder dan andere browsers, temeer omdat we hier al langer aan werken", zegt Veenhof. "Internet Explorer is de eerste browser die het tekenen van de graphics door de grafische processor laat doen. Hierdoor kan Internet Explorer 9 grafisch zware HTML5-applicaties en CSS3-transities heel vloeiend laten zien zonder dat de pc waarop dit gebeurt stopt met reageren", aldus Veenhof.

HTML5

IE9 ondersteunt ook HTML5, waardoor onder meer afspelen van multimedia zonder plugins en sneller renderen van Javascript mogelijk wordt. Concurrerende browsers als Firefox en Google Chrome bieden al langer HTML5-ondersteuning. Er zitten nog verschillen in de implementatie tussen de verschillende nieuwe browsers, zodat niet ale HTML5-toepassingen er hetzelfde uitzien.

De browser heeft een nieuwe Javascript-engine en compileert Javascript op de achtergrond. Daardoor is IE9 volgens Veenhof "een van de zeer responsieve browsers".

Windows-integratie

IE9 bevat een integratie met Windows 7. Zo is het mogelijk om tabbladen naar de taakbalk of het startmenu te slepen en ze daar vast te pinnen. De favicon, het kleine plaatje van elke site voor het adres, verschijnt dan in de taakbalk, als ware de website een van de openstaande programma's. Het uiterlijk van de terugknop past zich aan aan de kleur van de favicon.

Het is ook mogelijk voor site-ontwikkelaars om extra menu-opties, zogeheten jumplists, toe te voegen als gebruikers de site hebben vastgepind in de taakbalk. Hotmail is een van de eerste sites die van deze functie gebruik maakt, door in het menu te linken naar bijvoorbeeld adresboek, inbox en het opstellen van een nieuw bericht. Sites kunnen ook notificaties programmeren in de taakbalkmenu's.

Concurrentie

Het marktaandeel van IE is nog altijd aanzienlijk, met wereldwijd meer dan 60 procent. In Nederland groeit het aandeel van IE volgens Veenhof zelfs de laatste maanden weer flink. De rol van de browser binnen het computergebruik, blijft volgens hem groeien. "Zo'n 59 procent van de tijd dat mensen gebruik maken van hun pc maken ze gebruik van een browsers." Mac- of Linux-versies van Internet Explorer zijn nog steeds niet aan de orde, aldus Veenhof.

De beta-versie van IE9 is beschikbaar in 33 talen voor Windows Vista en Windows 7. Bron: Techworld