Telnet is een van de oudste commando’s voor gebruik op het netwerk. Telnet is ook de afkorting van TELetype Network en het maakt het mogelijk een verbinding met een server op afstand te maken en een commando uit te voeren. De werkwijze van Telnet is zelfs in een officiële standaard vastgelegd en die ondermeer bepaalt dat het standaard poort 23 gebruikt.

Telnet bestaat uit een server en een cliënt (of terminal) en beide zijn verdwenen uit de jongste versies van het Windows besturingssysteem. Dat geldt ook voor Windows Server. Dat Telnet is verdwenen heeft ermee te maken dat het slecht beveiligd is. Alle gegevens, dus ook de gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je inlogt op de server, worden in leesbare vorm over het netwerk verstuurd. Bovendien zijn er betere alternatieven ontwikkeld zoals SSH.

Maar dat Microsoft heeft besloten Telnet niet meer standaard op Windows aan te bieden wil nog niet zeggen dat ook jij het niet meer mag gebruiken. Er zijn nog legio momenten waarop Telnet de snelste methode is om bijvoorbeeld een foutsituatie met een andere server te onderzoeken. Telnet kan namelijk op elke andere poort dan port 23 een verbinding maken en zo ingezet worden om te controleren of ergens een FTP-server of webserver actief is.

Om Telnet weer op Windows te kunnen gebruiken moet het eerst geïnstalleerd worden. Open de Server Manager, onderdeel Features en klik op Add features. Scroll down naar Telnet Client. Zet een vink en klik op Next. Voor zo’n kleine toevoeging gaat het niet snel, maar uiteindelijk is de 'Installation succeeded'.

Om nu Telnet te gebruiken open eerst een Command Prompt. Het commando Telnet start daarna de Telnet prompt. Dan is het mogelijk commando’s in te geven als ‘open mail.idg.nl 25’ of korter ‘o mail.idg.nl 25'.

Maar het kan ook direct vanaf de DOS-prompt via bijvoorbeeld ‘telnet mail.idg.nl’ om een Telnet-verbinding op poort 23 te starten of ‘telnet www.techworld.nl 80’ om te zien of er een verbinding mogelijk is op de webserverpoort. Voor debuggen is Telnet dus al erg handig. Maar ook voor legio andere gelegenheden. Tot en met het mail ophalen of versturen wanneer er geen mailclient op de server staat.

Telnet kent een groot aantal commando’s die vanaf de Telnet-prompt gebruikt kunnen worden. En heb je niet de Telnet-client maar de Server-geactiveerd, dan komen er nog heel veel meer bij. Bron: Techworld