OpenedHand is gespecialiseerd in Linux voor in mobiele apparaten. Het bedrijf onderhoudt onder andere de X Window-manager Matchbox die wordt gebruikt op Nokia-apparaten. Andere initiatieven zijn de compacte Personal Information Manager Pimlico, de GUI-toolkit Clutter en de Linux-distributie Poky voor gebruik in mobiele apparaten zoals telefoons.

De applicaties worden opgenomen in het Mobile Linux Internet Project (Moblin). OpenedHand zelf wordt een onderdeel van Intels Open Source Technology Center en gaat zich richten op de verdere ontwikkeling van Moblin.

Moblin

Moblin werd vorig jaar in het leven geroepen als softwarestack geoptimaliseerd voor Intel Atom-processor. De Atom wordt vooral toegepast in de populaire netbooks en in de zogenaamde Mobile Internet Devices (MID’s). Onlangs werd al bekend dat Linpus Technologies, leverancier van het lichtgewicht Linpus Linux Lite, zich aansluit bij Moblin. Ook Xandros heeft aangekondigd zijn eigen Linux-oplossingen geschikt te maken voor het Moblin-platform. Ubuntu-sponsor Canonical heeft inmiddels een eigen Moblin-variant gebouwd die we aantreffen in de MID’s van onder andere BenQ en Lenovo.

Bron: Techworld