En wel hierom. Of je nu een fanboy bent of een hekel hebt aan IE, de browser heeft in ieder geval het overgrote deel van de markt in handen. Zeker, dat aandeel is behoorlijk geslonken sinds de tijd dat IE zowat een monopolie had, maar op dit moment is die val gebroken en in de afgelopen maanden heeft het aandeel IE soms zelfs een stijging laten zien.

Nieuwe browsers op de markt

Zes jaar geleden betrad Firefox het strijdperk. Die browser heeft het voor elkaar gekregen om de vooruitgang weer op gang te brengen, en het heeft de lat op allerlei manieren hoger gelegd. Door die verbeteringen heeft Firefox Microsoft wakkergeschud en laten zien dat het niet onaantastbaar is op de browsermarkt. Op die manier heeft Firefox een behoorlijk aandeel van IE afgesnoept, maar het heeft nog steeds minder dan 25 procent, en de groei is gestagneerd en zelfs omgeslagen in een krimp.

Google Chrome is pas 2 jaar op het toneel. Het is de verfrissende nieuweling, en heeft veel media-aandacht naar zich toegetrokken. Maar ondanks de hype ligt Chrome een straatlengte achter op de twee marktleiders, met minder dan acht procent van de markt. Chrome heeft ook wel wat aandeel afgesnoept van IE, maar die fracties van een procent doen er niet veel toe. Chrome pikt voornamelijk aandeel van Firefox.

Goede redenen

Als je even de pure Microsoft-haters buiten beschouwing laat, die niets anders kunnen dan alles afkraken wat uit Redmond komt, en elke technologie omarmen waar geen Microsoft op staat, dan nog zijn er genoeg goede redenen te bedenken waarom concurrerende browsers beter zijn. Maar die redenen zijn wel behoorlijk in aantal afgenomen, omdat de verschillende browsers elkaar nu niet meer veel ontlopen. Het zijn dan ook vaak subjectieve redenen, die niet meer zijn dan een persoonlijke mening of keuze.

Veel mensen hebben beargumenteerd (en zullen daarmee doorgaan) dat de dominantie van Microsoft op de browsermarkt voornamelijk het resultaat is van hun virtuele monopolie op de desktop, en van het bundelen van IE met Windows. Maar dat verklaart niet waarom IE8 al zo’n 20 procent van de browsermarkt in handen had nog voordat Windows 7 werd gelanceerd., of waarom IE8 sindsdien maar tien procent is gestegen, ondanks het geweldige succes van Windows 7.

IE8 blijft de browsermarkt aanvoeren, en maand na maand laat het een grotere groei zien dan andere browsers. Het gapende gat tussen de browsers wordt zo steeds verder vergroot. Met IE9 heeft Microsoft zijn browser helemaal opnieuw ontworpen, en die is nu klaar voor de volgende generatie webtechnologieën.

Quasi-religieus

Is Internet Explorer de beste browser die er is? Soms, in bepaalde opzichten, en voor sommige mensen. Een echt goed antwoord op die quasi-religieuze vraag is er niet. Maar de realiteit is dat Internet Explorer goed genoeg is, en dat het merk Microsoft sterk genoeg is om voorlopig nog dominant te blijven met zijn browser.

Webontwikkelaars en systeembeheerders moeten deze beta van IE9 daarom goed in de gaten houden. Deze versie legt de lat voor browsers weer wat hoger, en voor je het weet is het de grootste browser op de markt.

Bron: Techworld