De nieuwe iPad weegt een paar gram meer en je kunt vanaf nu overal verbinding maken met het internet. Wel kost deze voorziening je plusminus 130 euro extra bij aanschaf van het apparaat. Prijzen voor de 3G-versies (met respectievelijk 16, 32 of 64 GB opslag) aan boord beginnen waarschijnlijk bij 550 euro. Het topmodel met 3G gaat in Nederland 829 euro kosten, als we de geruchten mogen geloven. Maar we moeten hierbij wel een slag om de arm houden, pas volgende week maandag maakt Apple de uiteindelijke prijzen en verkrijgbaarheid voor de Nederlandse markt bekend.

Onze collega’s in de Verenigde Staten hebben de iPad met 3G al getest. Zij wijzen erop dat je erop moet rekenen dat je niet alleen meer gaat betalen voor de extra functionaliteit, maar dat je ook abonnementskosten kwijt bent aan een databundel. Een tip voor bezitters van een iPhone, ga op het toestel naar Instellingen -> Algemeen -> Gebruik om te zien hoeveel je data je ongeveer zult gebruiken.

Uit tests met het AT&T netwerk blijkt dat de iPad met 3G ongeveer gelijkwaardig presteert in vergelijking met een iPhone 3GS. Ook het bereik is nagenoeg hetzelfde. Het is natuurlijk niet zo snel als de gemiddelde Wifi-verbinding, maar het is rap genoeg om mee te surfen, e-mail op te halen en de meerderheid van de beschikbare online apps te gebruiken.

Omdat de iPad is uitgerust met een snellere processor, gaat het renderen van webpagina’s wel iets vlotter dan op een iPhone. Daarom kan het wel wat sneller aanvoelen. Ook het switchen tussen 3G en Wifi werkt probleemloos. Een icoontje bovenin het scherm geeft aan op welk netwerk je zit.

Apple-fans breken zich het hoofd over de vraag of ze deze nieuwe versie nu wel of niet moeten kopen. Er is namelijk een alternatief, de aanschaf van een goedkopere Mifi-router. De software in dit apparaat zet de GSM/3G-signalen namelijk om naar een Wifi-signaal, waardoor je tot maximaal vijf apparaten via 3G kunt laten werken. (je Windows Mobile-telefoon of gejailbreakte iPhone uitrusten met routersoftware werkt trouwens ook).

Bij gebruik van Mifi-verbinding "denkt" je iPad dat het apparaat over een snelle Wifi-verbinding beschikt. Het voordeel hiervan is dat je grote podcasts kunt downloaden, grote applicaties kunt installeren en dat ook applicaties werken die geen genoegen nemen met 3G, zoals Skype en bepaalde videotoepassingen.

Hierbij moet wel aangetekend worden dat gebruikers in de VS al volop klagen over de lage videokwaliteit die het 3G-signaal kent. Op een iPhone heb je er nog niet zo veel last van, maar met een groot scherm als die van de iPad worden deze video’s snel erg blokkerig weergegeven vanwege de lage resolutie.

Als GPS belangrijk voor je is, dan heeft de iPad 3G wel een streepje voor. De vernieuwde GPS-chip van de iPad 3G, in combinatie met het netwerksignaal, werkt namelijk nauwkeuriger dan die in de iPhone 3G(S) en iPad Wifi.

Vraag en antwoord

Buiten de vraag of je überhaupt een iPad zou willen, kun je jezelf wel de volgende vragen stellen om duidelijk te krijgen of je moet kiezen voor een “gewone” iPad of eentje met 3G-functionaliteit.

Ben je veel op de onderweg en maak je gebruik van navigatie? Kies dan voor de 3G.

Kijk je veel mobiele video? Je wordt bij de 3G-versie waarschijnlijk niet gelukkig van de beeldkwaliteit. De vraag is of je dan wel een meerprijs wil betalen.

Ben je van plan een iPad te gebruiken om je laptop en/of netbook mee te vervangen? Om overal bereik te hebben en je e-mail te kunnen bekijken is 3G wel erg handig.

Is de meerprijs een probleem voor je, maar wil je toch dezelfde functionaliteit en ben je bereid qua gebruiksgemak enige concessies te doen? Rust je smartphone dan uit met een softwarematige Wifi-router of schaf naast een reguliere iPad een Mifi-router aan. Ook als je geen video onderweg kijkt, maar wel af en toe onderweg een applicatie of podcast wilt kunnen downloaden, is het wellicht beter om te kiezen voor een dergelijke oplossing.

Bron: Techworld