Een aantal ontwikkelaars hebben al gezorgd voor een paar beheerapps voor op de iPad die nu al beschikbaar zijn. Zo gebruik ik al tijden iSSH op mijn iPhone en iPod Touch. Al verschillende keren de laatste jaren kwam dat programma heel goed van pas als ik onderweg noodkreten te verwerken kreeg van mijn servers. Het is misschien niet heel erg effici├źnt om met behulp van het piepkleine toetsenbordje op de iPhone commando's naar mijn Linux-servers te sturen, maar als je ergens in de auto zit op een plaats zonder netwerk, dan is het de enige manier om het werk gedaan te krijgen. Met de iPad wordt dat nog eens veel makkelijker. De iSSH client werkt daar ook uitstekend op.

SSH

iSSH zorgt voor SSH en VNC clients, een simpel bookmark systeem, en verscheidene sneltoetsen voor functies die niet beschikbaar zijn via het ingebouwde toetsenbord, zoals Control, Alt en de pijltjestoetsen. Er is ook ondersteuning voor gebaren en buffer scrolling. Al met al is het een erg aantrekkelijke client die prima draait op de iPad. Ik denk niet dat het geschikt is voor het uitgebreidere code kloppen, omdat het moeilijk is om speciale karakters in te geven op het toetsenbord, maar voor het dagelijkse beheerwerk is het uitstekend geschikt.

Windowsbeheer

Windowsbeheerders hebben het wat moeilijker. Het is erg makkelijk om te verbinden met een shell op een Linux-doos, maar het van een afstand besturen van een GUI via een touchscreen apparaat is veel moeilijker. Het is wel mogelijk, maar het gaat niet erg vloeiend.

Er zijn al een tijdje RDP en VNC clients voor de iPhone, maar door het kleine scherm zijn die eigenlijk niet bruikbaar voor de meeste taken. Met het grotere scherm van de iPad worden die interfaces ineens een stuk beter te bedienen. Toch blijft het vervelende probleem van de muis-controle bestaan.

Voor deze taken gebruik ik Desktop Connect op de iPad, en dat mag dan niet perfect zijn, het heeft toch een paar voordelen. Desktop Connect verbindt met Windows-systemen met RDP en Linux- en Mac-systemen met VNC. Het heeft een simpele interface die je de remote desktop toont onder een icoonbalk die je toegang geeft tot het toetsenbord en tot de Control, Alt, Shift en Windows-toetsen, en ook tot de pijlen en functietoetsen. Door op het muisicoon te klikken gaat de focus naar links. Desktop Connect maakt verder gebruik van de multitouch interface van de iPad om in of uit te zoomen op je desktop.

De muisondersteuning in Desktop Connect heeft twee smaken: normaal en touchscreen. Touchscreen is precies wat het zegt: je klikt op knoppen in plaats van dat je een cursor over het scherm beweegt. Deze methode staat alleen geen klikken en slepen toe. De normale muiscontrole werkt net als een echte muis, maar toch niet helemaal. Het is functioneel, maar je moet er toch flink aan wennen. Ik zou het niet aanraden voor lange sessies, maar als je even op je Windows-dozen moet zijn voor wat beheerwerk, dan werkt het prima.

Deze apps zijn alle twee helemaal nieuw voor de iPad, en er zitten nog wel een paar bugs in. Maar er wordt actief aan ontwikkeld, dus dat moet snel beter worden. Ze zijn in ieder geval bruikbaar. Maar er zijn nog andere, zoals WinAdmin en iTap RDP clients, alleen heb ik daar nog niet meer gewerkt.

Monitoren

Als het om monitoren gaat, dan ben ik al langer een fan van iStat, wat op dit moment een iPhone app is. Het draait op de iPad, maar maakt daarop geen gebruik van het grotere scherm. Er is een server-side component die draait op Mac OS X, Linux, FreeBSD en Solaris. De iPhone app verbindt daarmee, en laat je alle belangrijke informatie zien die je maar wilt hebben: belasting en netwerk I/O in grafieken, geheugengebruik, uptime, en ga zo maar door. Het ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Maak een paar profielen aan en je kunt je servers met een paar tikken controleren waar je ook bent.

Deze tools hebben genoeg potentieel in zich om de iPad tot een heel bruikbaar apparaat te maken voor beheerders. En als de iPad nou ook nog multitasking zou ondersteunen, dan zouden deze applicaties nog veel nuttiger zijn. Het is namelijk behoorlijk lastig dat je steeds je SSH en RDP sessies moet afsluiten en weer opstarten als je even een IM-bericht wilt beantwoorden of even iets wilt opzoeken in een browser. Ik zou willen dat dat anders was, maar zoals het er nu voor staat kan de iPad je MP3 speler zijn, je videospeler, e-reader, webbrowser, email client zijn. Bovendien is het je beheerplatform als je verbinding hebt met een netwerk. Het is nog altijd beter dan overal waar je gaat een laptop mee met je mee te slepen.

Als we nou ook nog een app krijgen die volautomatisch alle problemen oplost met Microsoft Exchange... Bron: Techworld