Hoezo, zul je nu denken. Is de iPad niet gewoon een grote iPod Touch met ingebouwde e-reader? Ja en nee. Het is inderdaad een mediatablet waarmee je video’s kunt kijken, boeken en tijdschriften kunt lezen, en waarmee je naar muziek kunt luisteren, games kunt spelen en een hele serie iPhone apps kunt draaien.

Maar Apple heeft ook iPad versies gemaakt van zijn iWork suite voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties, voor slechts 10 dollar per stuk. En ze werken met de Mac OS X versies. Die kunnen de Microsoft Office-formaten lezen, maar een of andere vreemde reden nog niet wegschrijven. Hoe lang denk je dat Apple er over doet om dit te corrigeren?

Daarbij zit er een paint tool in de iPad, waarmee je plaatjes kunt bewerken en een fotogalerij waarmee je de foto’s als een slideshow kunt laten zien. Het 9,7 inch scherm ondersteunt desktop interface elementen, zoals panelen en menu’s, wat betekent dat ontwikkelaars desktop apps kunnen ontwikkelen voor specifieke zakelijke wensen, zoals sales managment en het opnemen van bestellingen.

En dat zal ook gaan gebeuren.

Prijzen

Dan is er de prijs. Nu betaal je 499 dollar voor een 16GB model zonder 3G connectiviteit en 629 dollar voor een model met. Er zijn ook 32GB en 64GB modellen. Voor die laatste met 3G betaal je 829 dollar. Dat is niet heel veel duurder dan een netbook, terwijl je er veel meer mee kunt en het apparaat ook nog lichter is (minder dan een kilo). Je kunt er een toetsenbord op aansluiten voor het serieuze typewerk en de data kun je lokaal synchroniseren door middel van iTunes en ongetwijfeld ook via de cloud. (Het is nog niet duidelijk of je een service nodig zal hebben als MobileMe of dat je direct kunt syncen via WiFi of Bluetooth.)

En dan de draadloze verbinding. De prijzen die in Amerika zullen moeten worden betaald zijn heel aantrekkelijk. 15 dollar voor 250MB en 30 dollar per maand voor onbeperkt gebruik. Bovendien kan men gratis gebruik maken van de AT&T hotspots. Vergeleken daarbij lijken de besparingen die je met een netbook realiseert kleingeld. Dat heb je er zo uit.

Volgende pagina: Netbooks hebben bij voorbaat verloren

Netbooks hebben bij voorbaat verloren

Dus waarom heb je ook weer een netbook nodig? Met de iPad krijg je alle media van de iPhone, samen met de tools die je elke dag nodig hebt. Ineens is het duidelijk waarom Apple geen netbook of goedkope laptop heeft uitgebracht. Die dingen brengen niet alleen bijna niks op voor de fabrikanten, maar Apple was sowieso van plan ze overbodig te maken.

Sommige mensen zullen zeggen dat de iPad de netbook geen pijn kan doen, omdat netbooks eenvoudige computers zijn met standaard Windowsprogramma’s en een harde schijf. Maar dat is natuurlijk onzin. Net als de netbook gaat de iPad er vanuit dat je ook een ‘echte’ computer hebt waar je data op staat. Dus wat dat betreft zijn het directe concurrenten. Maar de iPad is daarbij ook nog onweerstaanbaar als apparaat, terwijl de netbook allesbehalve onweerstaanbaar is. Bovendien kun je makkelijk toe met de kleine hoeveelheid opslag van de iPad. Desnoods maak je gebruik van zo'n handig ding als de Pogoplug.

Anderen zullen zeggen dat de iPad geen multitasking OS heeft, waardoor je het niet serieus voor werk kunt gebruiken.. Nou, ik zou inderdaad willen dat ik multitasking had op mijn iPod, zodat ik meerdere apps tegelijk kon draaien. Maar daarbij moet ik ook zeggen dat de multitasking van mijn netbook vrijwel niets verandert aan het feit dat ik nauwelijks meer dan één app tegelijk kan draaien. Bovendien vertrouw ik erop dat dit probleem binnenkort wordt opgelost. Het iPhone OS voor de iPad zit nu op versie 3.2. Ik verwacht dat versie 4.0, die waarschijnlijk deze zomer uitkomt, multitasking met zich meebrengt. Apple heeft niet voor niets PA Semiconductor gekocht, dat de ARM chip gebruikt om low power en high performance te krijgen voor mobiele apparaten.

Overigens denk ik dat IT-afdelingen de iPad zullen uitkotsen, omdat er met de iPad een non-pc platform ondersteund moet worden (Mijn collega Randall C. Kennedy heeft daar namens de reactionaire IT professionals al het een en ander over gezegd) Die IT-afdelingen hebben de Mac al decennia buitengesloten en de iPhone al jaren, dus ik verwacht dezelfde houding tegenover de iPad. Maar gewone mensen en kleine bedrijven hebben geen grote vastgeroeste IT-afdeling, die alles afwijzen wat nieuw is. Ik verwacht dat zij de iPad zullen omarmen. Misschien zouden IT-afdelingen dat voor de verandering ook eens moeten doen. Voorlopig zullen ze netbooks nog een veilige haven kunnen bieden, maar in feite zal dat meer op een ghetto lijken, waar mensen uit alle macht aan proberen te ontsnappen.

Volgende pagina: Zielig Google Chrome OS

Zielig Google Chrome OS

En ik geloof dat de iPad betekent dat de apparaten met Google Chrome OS al overbodig zijn voordat ze zijn uitgebracht. De gedachte achter Chrome OS is dat je een netbook hebt zonder harde schijf die in de cloud programma’s draait via een browser. De gedachte achter de iPad is dat je programma’s lokaal én in de cloud draait. Bovendien kun je er allerlei leuke dingen mee doen.

Google heeft laten zien dat het niet veel begrijpt van wat mensen nodig hebben, buiten zoekalgoritmen, en het Nexus One debacle heeft dat nog eens aangetoond. Een uitgeklede netbook waar je absoluut internet voor nodig hebt is volgens Google wat mensen willen. Daarmee verheffen ze ‘saai’ en ‘compromis’ naar een hoger niveau. De eerste berichten lijken uit te wijzen dat de iPad allesbehalve saai is, en de compromissen die het ongetwijfeld toch in zich heeft zullen niet duidelijk voelbaar zijn.

De iPad voelt niet als een uitgeklede netbook, die op zijn beurt weer aanvoelt als een uitgeklede computer. In plaats daarvan voelt de iPad aan als spannend en nuttig. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Dus netbooks, zeg maar dag met het handje!

Bron: Techworld