Apple heeft vorige week de iPad geïntroduceerd, de nieuwe tablet pc, dien ondertussen in de hele wereld over de tong gaat. De belangrijkste vraag die wordt gesteld: Wat is dit voor een ding? Is het een uit de kluiten gewassen iPod Touch? Is het een netbookkiller? Is het iets voor in het bedrijfsleven? Maar tot de reviewers het apparaat echt uit kunnen proberen, is het beantwoorden van die vragen alleen maar gokwerk. Ondertussen zul je het moeten doen met een opsomming van de mogelijkheden van het apparaat. Hier zijn ze op een rij.

iWork: Lichtgewicht office voor onderweg

Apple wilde direct laten zien dat de iPad niet alleen geschikt is voor games en media, dus kondigde het bedrijf aan dat het speciaal voor de iPad een versie heeft gemaakt van de iWork suite. Elk onderdeel van de suite – Keynote, Pages en Numbers – is te koop voor 10 dollar, en de bestanden zijn uitwisselbaar met de Mac OS X versies van iWork apps. iWork voor de iPad kan ook Microsoft Office bestanden openen, maar kan niet opslaan in die formaten.

iBooks: De e-reader als redder van boeken en tijdschriften?

De iPad is een directe concurrent van de Kindle van Amazon, die tot nu toe de markt voor e-readers domineert zoals de iPod de markt voor mp3-spelers overheerst. Apple legt de lat hoger door de boeken in full colour weer te geven, meerdere fonts toe te staan en plaatjes mee te nemen, allemaal mogelijkheden die de Kindle niet heeft. Veel uitgevers van print uitgaan hopen dat de iBooks store en e-reader hen van de ondergang zal redden, doordat mensen weer gewend raken aan het kopen van content.

iPhone apps: Zullen ze echt werken op de iPad?

Apple beweert dat de iPad de bijna 140.000 bestaande apps voor de iPhone ongewijzigd zal kunnen draaien uit de App Store. Bovendien verwacht Apple dat ontwikkelaars nieuwe apps zullen gaan ontwikkelen voor de iPad. Maar, zoals Paul Krill opmerkt, zullen ontwikkelaars voor de iPad een stapje extra moeten doen om van alle mogelijkheden van de iPad gebruik te kunnen maken.

Mail call: Lezen en opstellen zoals op de desktop

De iPad is gemaakt voor websurfen en e-mailen, dus vanzelfsprekend werkt het apparaat met de voornaamste webgebaseerde e-mail providers zoals Gmail, Hotmail en Yahoo, maar ook met Microsoft Exchange servers. Het grotere scherm zou het lezen van e-mails makkelijker moeten maken, maar hoe makkelijk het zal zijn om berichten te typen met het soft-keyboard, als je je toetsenbord bent vergeten? Dat moeten we nog maar afwachten.

Calendar: De terugkeer van de Day Planner?

De iPad is zeker te groot om een PDA te mogen heten, maar het ligt voor de hand om er PDA-achtige dingen in te verwerken. Met de Calendar feature kun je meerdere agenda’s beheren, met maand-overzicht tot het uur-overzicht elke dag, in een Day Planner achtige aanpak.

Contacts: Nooit meer wisselen tussen lijsten en contacten

Nog een PDA mogelijkheid die de iPad herbergt: Contactbeheer. Alle standaard organisatie tools zijn present, en het grote scherm betekent dat de hele lijst en een individueel contact samen in beeld kunnen.

Ultradun en ultralicht – als je tenminste niet alle randapparatuur meeneemt

De iPad is maar 24 bij 20 centimeter, en maar iets meer dan een centimeter dik. Bij de grote rand kun je hem goed beetpakken zonder dat je het scherm op slot gooit. De iPad kan niet in je broekzak, maar is wel kleiner dan je laptop of netbook. En met zijn 750 gram weegt hij beduidend minder. Maar zal dat mindere gewicht gecompenseerd worden door het toetsenbord en andere accessoires die je mee moet slepen?.

Bron: Techworld