In de rest van de smartphonewereld zijn deze mogelijkheden echter al oud nieuws. Deze update van iPhone OS levert niets op dat niet al lang in Android-toestellen zit, ondanks de neiging van Steve Jobs om woorden te gebruiken als ‘amazing’, ‘wonderful’ en ‘delightful’. De nieuwe software vormt dan ook niet echt een bedreiging voor de opmars van Android in de mobiele markt.

Apple iPhone 4.0 en Android

Laten we wel wezen: Multitasking, het vlaggenschip van het nieuwe iPhone OS, is een heel belangrijk onderdeel van de Android-ervaring. Jobs mag dan beweren dat de multitasking interface van iPhone OS 4.0 het beste is, maar toch zou het me verbazen alshet verschijnen ervan het momentum van Android zal vertragen, zeker als je bedenkt dat Apple multitasking alleen toestaat in zorgvuldig gedefinieerde en beperkte omstandigheden. Dat wordt zogenaamd gedaan om de gebruikservaring te verberen, maar dat doet het nog steeds door de mogelijkheden van die gebruiker te beperken, iets wat in Android zorgvuldig vermeden wordt.

Als we het lijstje verder afgaan, komen we de wallpapers en de folder settings tegen die nieuw zijn in iPhone OS 4.0. Dat zijn slechts erg kleine verbeteringen in vergelijking met de hoeveelheid opties die beschikbaar is op apparaten met Android. En ook de nieuwe unified mailbox is al lang onderdeel van Android OS.

De iBooks integratie in iPhone 4 en het Game Center netwerk zijn daarentegen wel updates die een unieke aantrekkingskracht hebben. Maar dit zijn allebei gesloten en bedrijfseigen systemen, die je beperken tot het ecosysteem van Apple. En dat is weer iets dat mensen die die zich aangetrokken voelen tot Android niet zullen kunnen waarderen.

iPhone OS 4.0 in de mobiele markt

iPhone OS 4.0 kan ervoor zorgen dat bezitters van de iPhone 3G en van de originele iPhone naar de winkel hollen om een nieuw Apple-apparaat te kopen, zodat ze volledig gebruik kunnen maken van de voordelen van het nieuwe OS (de iPhone 3G ondersteunt maar een aantal onderdelen van de update, en de originele iPhone wordt helemaal overgeslagen). Maar in het grotere geheel zal iPhone OS 4.0 niet veel tegen de snelle groei van Android kunnen doen. Om het heel simpel te zeggen: Met deze update probeert Apple een inhaalslag te maken, in plaats van dat het er alles aan doet om voorop te lopen.

Bron: Techworld