Heb je wel eens een computer willen kopen zonder Windows? En is dat gelukt? In de meeste gevallen vang je bot. Of de computerhandel vraagt een extra bedrag voor het verwijderen van de software. En dat terwijl je niet eens voor de software wilde betalen.

Een computer hoeft niet altijd verkocht te worden met een geïnstalleerd besturingssysteem. Misschien is de computer een vervanging en mag het OS van de oude computer opnieuw geïnstalleerd worden. Of, misschien wil je Linux op het systeem draaien. En dat laatste is precies wat een grote groep Italiaanse gebruikers van plan is.

Open Source is in Italië goed ingeburgerd. Ongeveer 50% van de bedrijven gebruikt Open Office en 63% van de bedrijven gebruikt Linux. De Open Source gebruiker wil de 'Microsoft-tax' niet meer betalen, de verplichte aankoop van Windows bij de aanschaf van de pc.

De Italiaanse consumentenbond wil een rechtszaak opzetten tegen Microsoft. Voor deze zaak hebben al circa 2000 consumenten, voornamelijk Linux gebruikers, interesse getoond. Het doel is om de werkelijke kosten van de Windows installatie terug te vorderen. Interessant is natuurlijk de reactie van Microsoft. Toekennen van de eis aan de consumenten kan binnen de hele EU gevolgen hebben. Dit is een flinke markt voor de hofleverancier van besturingssystemen. Over enkele maanden zullen we het weten.

Bron: Techworld