Bij Pelu krijgt men veel aanvragen voor migraties naar Windows 7 binnen van mkb-bedrijven. Veel van die bedrijven beginnen zich zorgen te maken over de continuïteit van Windows XP. Maar er zijn ook ondernemingen die van leveranciers van softwarepakketten het advies krijgen om over te stappen. “Er zijn boekhoudpakketten die het aanraden”, zegt Van Wilgen. “Zo advoseert Unit4 om naar Windows 7 over te gaan, omdat het patch management ervan straks misschien niet meer voor XP werkt.” De enige weerstand die Van Wilgen merkt tegen de migratie komt voort uit de kosten. “Als wij met twee man twee dagen in zo’n bedrijf rondlopen, dan kost dat natuurlijk iets.”

Verder is er weinig tegenzin om over te gaan, zoals die er wel was met Vista. “Vista is de grond ingeboord, maar Windows 7 wordt breed gedragen. Het is bijvoorbeeld goed ontvangen door de Consumentenbond, dus nu wil men wel migreren”, zegt Van Wilgen.

96 pc’s in één keer

Bij Pelu heeft men een gestroomlijnde manier ontwikkeld voor migraties van mkb-bedrijven. “We hebben een patchkastje op wieltjes, dat rollen we naar binnen en daar doen we alles mee”, aldus Van Wilgen. In het kastje zit een Dell-server met Windows Server 2008 R2 met verschillende images, een NAS, Windows Deployment Server en een groot aantal aansluitingen. Daarmee verloopt alles geautomatiseerd. “Met dat patchkastje booten we 96 pc’s in één keer. Dat zouden er zelfs meer kunnen zijn, maar bij dat aantal hebben we de grens gelegd.” Volgens Van Wilgen kost het 11 tot 22 minuten per pc en dan is het klaar. “De meeste tijd verdoen we met het back-uppen van de client pc’s. Daar staan foto’s van de hond en de kinderen op, en nog veel meer privé spul. Maar mensen zijn er aan gehecht, dus dat moet allemaal weer terug.”

Nauwelijks problemen

Veel problemen komt Van Wilgen niet tegen bij zijn klanten. “We hebben bijna 1 TB aan extra drivers, dat is genoeg voor vrijwel alle hardware. Verder heb ik de gekste dingen aan de praat gekregen. Bij oude hardware moet je met universele drivers aan de slag, maar uiteindelijk werkt het wel.” Ook applicaties leveren zelden onoverkomelijke problemen op. Dat geldt zeker voor de standaard-apps, maar ook oude Exact-applicaties in DOS krijgt Van Wilgen werkend. “Dat kost wel wat tijd”, zegt hij. “Maar als het onder XP draait, krijgen we in 99 van de 100 gevallen aan de praat, eventueel in de XP-mode. Dan heb je nog wel eens dat de F1- toetsen niet goed functioneren of zo, maar ook dat krijgen we wel weer goed.” Soms loopt hij tegen bankapplicaties aan die bibliotheken niet correct schrijven. Daarmee gaat telebankieren niet goed, maar bij Pelu weet men inmiddels wat je daarbij aan moet passen. En anders is het even wat uitzoekwerk.

Het enige probleem dat Van Wilgen tegenkomt in Windows 7 is gerelateerd aan multi-touch. “We werken ook voor advocaten en voor notariskantoren, en die hebben van die fancy dingen in hun wachtkamers staan. Dat zijn onze ‘blingbling-klanten’. Daar hebben we uitgevonden dat multi-touch lastig aan de praat is te krijgen met Windows 7.” Met de tweede generatie schermen gaat dat nu overigens wel goed.

Meestal is het moeilijkste onderdeel nog het maken van het image voor de klant. “Ik ben erg blij met WDS van Microsoft. Maar om images te maken gebruiken we OpsQuick. Dat werkt supersimpel, je sleept de verschillende zaken er gewoon in.” Volgens Van Wilgen zit in WDS ook een tool waarmee je dit kunt doen, maar die werkt via de command line. De aanschaf van een goede tool betaalt zichzelf op dit punt snel terug.

In twee dagen

Over het algemeen voert Van Wilgen migraties uit van twintig tot dertig pc’s. “Bij anderen staat daar vaak een week voor”, zegt hij, “maar wij doen dat in een of twee dagen.” Meestal gaat zijn team in het weekend bij bedrijven naar binnen om de pc’s te migreren. Maandag lopen ze dan nog rond om kleine probleempjes op te lossen, zoals icoontjes die op de verkeerde plek staan en werknemers die niet kunnen printen. Maar dat is gewoon systeembeheer, zegt Van Wilgen.

Bron: Techworld