De community achter de desktopomgeving heeft KDE 4.3, codenaam Caizen, gisteravond uitgebracht. De release moet het vooral hebben van verbeteringen in het visuele aspect met Oxygen. Daarnaast is 4.3 bijvoorbeeld uitgerust met verbeterde plasmoids, met een nieuwe bug reporting tool, en is PIM-storageprogramma Akonadi niet langer als test in KDE ingebakken.

Het aantal bugfixes is flink. Waar het aantal eerder rond de zesduizend zou liggen, is dat in een eindsprint in de laatste weken verhoogt naar ongeveer tienduizend. KDE 4.3 is dan ook echt een gebruikersversie, zo laten de makers weten.

Standaard in OpenSUSE?

Ongeveer tegelijkertijd met het uitbrengen van 4.3 gaan er stemmen op binnen de OpenSUSE-gemeenschap om de desktopomgeving opnieuw de standaard te maken voor deze Linuxbuild. KDE was dat ooit al, en SUSE is altijd nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van KDE, maar bij recente versies dient bij installatie gekozen te worden tussen KDE en GNOME.

Frank Karlitschek, een lid van de bestuurscommissie van maintainer KDE ev. heeft een voorstel neergelegd bij de OpenSUSE-gemeenschap om dat te veranderen. Karlitschek betoogt dat deze verandering meer duidelijkheid geeft voor beginnende OpenSUSE-gebruikers, en dat de distributie zich kan onderscheiden van andere grote spelers (bijvoorbeeld Ubuntu en Fedora) die GNOME als standaard hebben.

Het voorstel heeft al tot een verhitte discussie geleid op de officiële mailinglijst van OpenSUSE, waarbij de bijna onvermijdelijke stammenstrijd weer is opgelaaid tussen gebruikers die het prettig vinden om vooral eenvoudig en stabiel te hebben (GNOME), of gaan voor functionaliteit (KDE). Bron: Techworld