Aan KDE 4.4 is een speciale interface toegevoegd voor netbooks. “De netbookomgeving deelt veel componenten met het Plasma-bureaublad, maar is zodanig ontworpen om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte en is geschikter voor touchscreens”, staat in de aankondiging. “Plasma voor netbooks biedt een programmastarter in een volledig scherm, een zoekinterface en een nieuwsoverzicht met vele widgets om informatie van het web te tonen. Tenslotte biedt het een aantal kleine hulpmiddelen die reeds bekend zijn bij het grotere broertje van de Plasma-netbookinterface.”

Tabbladen in desktop

Een andere in het oog springende verandering is de integratie van sociale netwerken. Er zijn verschillende widgets die hier op inhaken. Zo is er een widget waarmee gebruikers vanaf het bureaublad berichten kunnen posten, en een widget die bijhoudt wat je vrienden aan het doen zijn.

Ook Kwin heeft veel verbeteringen. Zo kun je alle vier de bureaubladen tegelijk op het scherm krijgen als je ertussen wilt kiezen, de exposé is vernieuwd. Als je een venster naar de zijkant sleept krijgt het de helft van het scherm, en sleep je ze tegen de bovenkant dan worden ze gemaximaliseerd. Verder zijn de tabbladen doorgedrongen tot de desktop. Hiermee kun je vensters groeperen met tabbladen, waardoor het beheren van veel open programma’s makkelijker moet worden.

Multitouch

Onder de motorkap zit nu Qt 4.6. Het biedt ondersteuning voor het Symbianplatform, een nieuw animatieraamwerk. Bovendien maakt het multitouch mogelijk. Je kunt KDE installeren op Windows, Linux en Mac. De komende versies van Linux-distributies zullen deze versie natuurlijk al standaard meeleveren.

Bron: Techworld