Van de grote bedrijven maakt 36 procent momenteel gebruik van voip-diensten en voip-apparatuur. Bij de middelgrote en kleine bedrijven ligt dat percentage respectievelijk op 23 en 14 procent. Dat stelt Infonetics Research naar aanleiding van een onderzoek onder 450 Amerikaanse bedrijven.

Volgens een onderzoek van Heliview ligt het percentage in Nederland op een soortgelijk niveau. Gemiddeld 25 procent van alle middelgrote en grote bedrijven in Nederland maakt momenteel gebruik van voip. De overheid loopt met 37 procent ruim voorop.

Redenen om voip te implementeren zijn de wens om op verschillende locaties een telefoonsysteem te implementeren en om in te spelen op de convergentie van spraak- en datanetwerken. Kostenbesparing – onder meer door de relatief lage kosten bij langeafstandsgesprekken – is voor bedrijven echter de belangrijkste reden voor een overstap. Bij kleine bedrijven zijn deze redenen minder vaak aanwezig.

Volgens Mattias Machowinski, auteur van het Infonetics-rapport, zal het gebruik van voip de komende drie jaar wel stijgen, maar zullen er geen pieken zijn in de groei. Veel bedrijven lopen tegen het einde van de levensduur van hun traditionele telefoonsysteem aan, of zien hun servicecontract aflopen. "In 2010 is de helft tot tweederde van alle bedrijven overgestapt", voorspelt hij.

Machowinski voorspelt verder dat steeds meer bedrijven de stap naar een draadloos netwerk aandurven. Waar nu nog 5 procent van de bedrijven gebruikmaakt van wifi om het voip-netwerk te betreden, zal dat over twee jaar 20 procent zijn. Bron: Techworld