Windows Vista beschikt over een nieuwe interface genaamd Aero. Als Aero is uitgeschakeld, gaat de batterij minstens net zo lang als mee als onder Windows XP. Maar als Aero wel aanstaat, moet de batterij sneller worden opgeladen.

Laptopgebruikers die Vista hebben geïnstalleerd, doen er dan ook verstandig aan om de nieuwe interface Aero uit te schakelen, zo meldt Zdnet.

Microsoft heeft bij de introductie van Vista enkele maatregelen genomen om het batterijgebruik te verbeteren. Zo is er een slimmere slaapstand ingevoerd en is het beheer van het energieverbruik versimpeld.

Hewlett-Packard is daar echter niet onverdeeld gelukkig mee. "Er is het potentieel om goede dingen te doen, maar het probleem is dat Vista met voorgeprogrammeerde settings komt die we geen van alle goed vonden", zegt John Wozniak van HP tegen Zdnet.

De computerfabrikant heeft daarom zijn eigen standaarden voor energieverbruik toegepast bij Vista-laptops. Gebruikers kunnen daarbij kiezen uit mogelijkheden als 'power saver' of 'high performance'. Lenovo heeft voor een vergelijkbare oplossing gekozen. Bron: Techworld