Tot nu toe waren SQL Distributed Management Objects (DMO) en SMO zo gecompliceerd dat de meeste Databasebeheerders er met een grote boog omheen liepen. Niet dat ze zo geweldig veel gecompliceerder waren dan andere dingen, maar je moest ze benaderen vanuit een scriptingtaal, meestal VBScript. Zelfs voor degenen onder ons die niet geïntimideerd worden door de code zelf, was het toch veel te veel code om aan te komen – het is gewoon niet efficiënt om het zo te doen.

Maar met de komst van PowerShell geldt dit niet meer, omdat het aanroepen van SMO daarmee veel makkelijker wordt. Bovendien is de code veel korter. Op die manier is SMO eigenlijk aan ons teruggegeven als een bruikbare methode voor beheer. Niet alleen Databasebeheerders beginnen het nu massaal te gebruiken, maar PowerShell zelf gebruikt ook SMO om veel taken te doen.

Nu wordt het dus interessant. Voorheen konden alleen degenen die zin hadden in slavenarbeid iets doen met SMO. Maar nu zal het gebruikt gaan worden door de massa’s. Elk foutje zal worden aangeroepen, soms met pijnlijke gevolgen.

Ik zeg niet dat SMO helemaal ontoereikend is. Ik zeg alleen dat het nog niet zo goed en grondig getest is als het nu getest gaat worden met de komst van PowerShell. Ik kijk met interesse uit naar de hoeveelheid bugs en feature requests die vanaf nu op Microsoft af zullen komen.

En met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan ik zeggen dat bij nieuwere technologieën als xEvents en StreamInsight hetzelfde zal gebeuren. Beide zijn relatief lastig in het gebruik voor databasebeheerders, dus gaan alleen de aller-moedigsten ermee aan de slag. Maar als deze technologieën volwassener worden, en gebruikersvriendelijker interfaces krijgen, begint het echte testen door de massa’s. Die zullen ze eens flink door de wringer halen.

Bron: Techworld