Bij Lenovo gaat het om ongeveer 526.000 exemplaren, bij Toshiba om 830.000.

Eerder deze maand vloog een ThinkPad in brand op het vliegveld van Los Angeles, maar het bedrijf had meer tijd nodig om onderzoek te doen.

"In het belang van publieke veiligheid zal Lenovo kostenloos voor vervanging van deze batterijen zorg dragen", aldus Carina van Vlerken van Lenovo in een verklaring. "Hoewel geen enkel model of merk batterij immuun is voor oververhitting of storingen, heeft Lenovo bevestigd dat deze batterijen mogelijk en in buitengewone omstandigheden oververhit zouden kunnen raken. Lenovo adviseert daarom haar klanten te controleren of zij er een in gebruik hebben."

Toshiba meldde in de loop van vrijdag eveneens batterijen terug te roepen. Het gaat om batterijen die gebruikt worden in de Dynabook, Qosmio, Satellite Portege en Tecra notebooks.

Probleem in luchtvaart

De eerdere problemen met de batterijen hebben er al toe geleid dat sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Virgin Atlantic, een verbod op het gebruik van Apple- en Sony-notebooks hebben uitgevaardigd als de batterij in het apparaat zit. Inmiddels is het verbod bij die maatschappij afgezwakt naar de getroffen serienummers.

Passagiers die de batterij niet mogen gebruik maken, kunnen gebruik maken van de stroom in de vliegtuigstoel. Een nadeel van die oplossing is dat dit alleen werkt voor business- en first-class passagiers, omdat economy class hier doorgaans niet mee is uitgerust. Bron: Techworld