Een groot deel van de onwilligheid kan worden toegeschreven aan de last die voip op zelfs de meest efficiënte netwerken legt. Daarbij komt dat men zich zorgen maakt over de kwaliteit van voice, qos en schaalbaarheid. Toch zeggen veel experts dat de huidige technologieën de meeste kreukels hebben gladgestreken. Desondanks moeten er veel voorzorgsmaatregelen genomen worden bij het implementeren en onderhouden van een voip-systeem. Gelukkig kan een degelijke implementatiestrategie alle bezorgdheid wegnemen. "De mensen is verteld dat voip het beste van het beste gaat worden", zegt William Stofega, directeur voip-onderzoek bij IDC. "Maar in sommige gevallen hebben mensen de broodnodige netwerkplanning niet gedaan. In 99 procent van de gevallen dat voip-netwerkimplementaties stranden, ligt het aan it-afdelingen die hun huiswerk niet goed hebben gedaan." Maar wat heb je dan nodig om voip te laten werken? Hoe moet je het precies aanpakken? En: hoeveel gaat het kosten? Er is geen eenduidig antwoord op deze vragen omdat er veel factoren meespelen. Vrijwel niemand vervangt zijn gehele systeem, maar installeert liever hybride daar waar voip het meeste profijt oplevert, terwijl legacysystemen op hun plaats blijven. Zij die er vroeg bij waren komen met duidelijke antwoorden, ongeacht het specifieke scenario.

Ga voorzichtig te werk

Een goede planning begint met een volledige inspectie van de bestaande infrastructuur. Voor bedragen die beginnen rond de 5000 dollar kunnen leveranciers van telecomapparatuur je helpen met bepalen op welke systemen voice-verkeer mogelijk is, of ze adequaat kunnen presteren en welke systemen er vervangen moeten worden. Een grondige inspectie vooraf helpt tevens bij het vaststellen van potentiële knelpunten in het netwerk. Zonder twijfel zijn audits een buitenkansje voor leveranciers om hun producten te verkopen, en ze zijn er 'niet altijd op uit om je zo goed mogelijk te helpen', waarschuwt Stofega. Met dat in het achterhoofd worden interne expertise en beraadslaging met adviseurs en collega's van buitenaf onmisbaar. Analisten schatten dat voor een typische uitrol van voip ervan uitgegaan kan worden dat gebruikers ongeveer 20 procent van de tijd aan de telefoon zitten. Dat percentage schiet echter omhoog bij grote callcenters waar werknemers tot wel 85 procent van de tijd de telefoon gebruiken. Dit soort werkplekken vereist in de regel uitgebreide upgrades. Een groot deel van de planning moet worden besteed aan hoe de toegenomen stroom van voice data moet worden beheerst. Voice data brengt een golf van extra vereisten met zich mee, zoals een grotere bandbreedte en packet prioritisation, en er moeten verschillende tactieken worden toegepast om het aantal voice-onderbrekingen te minimaliseren. "De grootste zorg voor it-managers is performance management", zegt Irwin Lazar, hoofdanalist bij Burton Group. Hij merkt op dat het beheren van een realtime applicatie (zoals voice over een datanetwerk) problematisch kan zijn omdat ip-netwerken niet zijn ontworpen voor de strikte vereisten van latentie en jitter die voice hieraan oplegt. "Ondernemingen hebben niet alleen een goede qos-architectuur nodig, maar ook de tools om voice-prestaties in realtime te beheren. Bovendien moeten ze in staat zijn om zowel proactief als reactief problemen te onderscheppen terwijl deze zich voordoen." Telecomleveranciers zoals Alcatel, Avaya, Cisco Systems, Nortel Networks, leveren managementtools bij hun voip-producten, terwijl leveranciers van netwerkmanagementsoftware, waaronder Brix, NetIQ, Qovia en Telchemy, licentieovereenkomsten hebben met leveranciers of hun producten direct verkopen aan de consument. De software bestaat gewoonlijk uit een console die de doorstroming van voice-verkeer op het netwerk aan de it-staf toont, en uit agentsoftware die zich nestelt in apparatuur die zich in het voip calling path bevindt: gateways, routers, switches, applicaties geleverd door de leverancier, en meer recentelijk ip-telefoons. De agent kan in realtime rapporteren over problemen met de kwaliteit van de service van voip, zoals het verlies van pakketjes, uitval, latentie, jitter en problemen met signalering. Maar voip-management software is geen vervanger voor expertise in telefonie.

Waar voice gemeten moet worden

Op welk punt in het netwerk moet je de prestaties van voice meten? Er zijn verschillende mogelijkheden: bij switches, routers en gateways bijvoorbeeld. Het meest cruciale punt is echter het eindpunt, waar de problemen het makkelijkst door de gebruikers worden opgepikt. Financiële beperkingen zijn nog steeds een obstakel voor veel it-afdelingen volgens Forrester Research, maar gebruikers vinden gaandeweg manieren om hun uitgaven te rechtvaardigen, doordat de investering zich wel degelijk terugverdient. (Kosten van hardware en oplossingen liggen tussen de 10.000 en 100.000 dollar.) Degenen die de sprong hebben gewaagd zeggen dat het het geld waard is. Hank Lambert, directeur product marketing voor de voice-technologiegroep bij Cisco, benadrukt het belang van een initiële netwerk audit, en zegt dat het een bedrijf op de lange termijn geld bespaart. Daarbij 'moet je kijken naar de functionaliteit van alle ethernet switches', zegt Lambert. "Je zou ethernet layer 2 en routing layer 3 moeten hebben. En de tools heb je ook zeker nodig. Zorg ervoor dat ze goed zijn en vanaf het begin in je budget zijn inbegrepen. Het is een zware teleurstelling voor leidinggevenden als opeens de kosten van tools aan de rekening wordt toegevoegd. Je kunt in een middelgroot bedrijf tot aan 20.000 dollar betalen voor Ciscos tools", zegt Lambert.

Aan de horizon

Of de technologieën die steeds volwassener worden de achterblijvers kunnen verleiden om op zijn minst naar het pilot-stadium te gaan in 2006 is onzeker. Zeker zijn van je koers is de enige manier om een implementatiestrategie uit te kunnen dokteren die je bedrijf vooruit brengt. Bron: Techworld