Het vrije, gratis en open source-pakket LibreOffice is alom geliefd vanwege zijn compatibiliteit met het dominante Microsoft Office, zoals met bestandsformaten als docx, ppt en pptx, de gebruiksvriendelijke en herkenbare interface en de vele features. LibreOffice 6 is de grootste update in jaren en de traditie van het herontwerp van de UI zonder te breken met wat werkt wordt voortgezet in de grote drie programma's: Writer (tekst), Calc (spreadsheet) en Impress (presentatie).

Er is inmiddels ook een ribbon-interface die standaard nog steeds is uitgeschakeld. Je vindt de optie onder Extra > Opties > LibreOffice > Gevanceerd en een vinkje bij Zet experimentele features aan. Schakel hem daarna in onder Beeld > Notebook balk. Je hebt in LibreOffice 6 twe nieuwe opties. Groepen volledig geeft drie rijen knoppen weer en de optie Groepen compact geeft een gestroomlijnde versie van de notebook-balk.

De ribbon-achtige interface blijft een optionele feature.

Andere features zijn de nieuwe knoppen om speciale tekens toe te voegen en het Help-systeem is gemoderniseerd om intuïtiever te werken. Je hebt beginnershandleiding (via de Document Foundation-wiki) en een uitgebreide wiki voor specifieke issues of vragen.

Er zijn ook updates voor de individuele programma's. Zo heb je in Writer nu een optie om deze vaak over het hoofd geziene feature te gebruiken: het ontwerpen en aanmaken van PDF-formulieren. Er is een ePUB-exportfilter toegevoegd, zodat je documenten als e-book-formaat kunt opslaan. En als je Mail Merge gebruikt, kun je nu tabellen van Writer als databron gebruiken.

In Calc kun je je spreadsheets nu naar meer formaten exporteren.

In Calc heb je ook een aantal nieuwe features. Zo zijn er nieuwe opdrachten om cellen te selecteren en je kunt nu een celbereik of groepen exporteren naar PNG of JPG. Ook zijn er ODF 1.2-functies als SEARCHB, FINDB en REPLACEB toegevoegd om sneller te zoeken en te vervangen op basis van byte-posities.

In Impress heb je nu een standaardindeling op 16:9 voor moderne schermen en tien nieuwe sjablonen.

Als je vaak met gevoelige gegevens werkt, is er ook een interessante nieuwe feature om documenten te tekenen met OpenPGP. Je kunt OpenPGP-sleutels gebruiken om ODF-documenten te tekenen. Je moet daarvoor wel de juiste GPG-software installeren om de sleutels te genereren, de stichting zelf verwijst naar deze.

Opvallende features:

  • Goede compatibiliteit met Microsoft Office
  • Vertrouwd aanvoelende interface

Ontbrekende features:

  • Geïntegreerde cloudopslag
  • Realtime gelijktijdig bewerken