Zowel GNOME Terminal als Konsole zijn gebruiksvriendelijke terminalemulators, met allerlei franjes die je het leven gemakkelijker willen maken. Maar wanneer je systeembeheerder bent en je meer met je neus in de terminalvensters zit dan elders, dan heb je veel van deze franjes niet nodig of weet je zelf betere manieren om hetzelfde te doen. Bovendien zijn de standaard terminalemulators van GNOME en KDE nogal gulzig met het geheugen en starten wat traag op.

Terug naar de goeie oude xterm dan? Dat kan, maar er bestaan een aantal terminalemulators die nog lichter zijn en er een sport van gemaakt hebben om een efficiënte implementatie te leveren zonder aan essentiële functionaliteit in te boeten. Zo is er rxvt, dat minder gebruikte functionaliteit uit xterm heeft gehaald en dus minder geheugen gebruikt. Een populaire fork van rxvt is urxvt (ook bekend als rxvt-unicode), die ondersteuning van Unicode-tekens en het gelijktijdig gebruik van verschillende fonts ondersteunt. Ondanks de vele interessante functies (zoals pseudotransparantie, Perl-uitbreidingen en ondersteuning van Xft-fonts) blijft urxvt heel lichtgewicht.

Urxvt biedt een interessante optie voor terminalveelvraten: de daemon urxvtd. Start je dit programma in je X-opstartscript (zoals .xsession of .xinitrc) als "urxvtd -q -f -o", dan start de urxvt-daemon op de achtergrond. Voer je daarna in je X-sessie het programma urxvtc uit, dan zie je een terminalvenster verschijnen zoals met urxvt, maar het verschil is dat de terminal door het gebruik van de daemon sneller start en minder geheugen gebruikt. Voor wie af en toe een terminal gebruikt is het niet de moeite, maar wie tientallen terminalvensters heeft openstaan wint hiermee heel wat efficiëntie.

Bron: Techworld