Onlangs is ook in de VS de GPL overeind gebleven in de rechtszaal, en is verdere verspreiding verboden van producten waarmee de GPL wordt overtreden. Het ging om een bedrijf dat al failliet was en dat zich dus niet goed kon verdedigen, maar het zet wel de toon voor verschillende andere rechtszaken die nog lopen.

Voor bedrijven die GPL-software in hun producten gebruiken, bijvoorbeeld als emedded software in routers of media apparaten, wordt het dus echt tijd om aandacht te besteden aan wat voor software er in hun producten zit. Dat wordt nu makkelijker gemaakt door een programma van de Linux Foundation. Het Open Compliance Program biedt deze bedrijven onder andere training en tools voor het scannen van code op delen die open source zijn. Verder komen er check lists met best practices.

Nauw contact

Daarnaast probeert de Linux Foundation het contact makkelijker te maken om tussen de open source projecten en de bedrijven die de software in hun producten gebruiken. Er wordt daarom een lijst opgesteld van mensen bij bedrijven waarmee de projecten contact op kunnen nemen als er problemen zijn met de GPL. Hierdoor kan er veel sneller geschakeld worden. Ben je verantwoordelijk voor GPL compliance bij een bedrijf, dan kun je jezelf makkelijk toevoegen aan de lijst.

Makkelijk te herkennen

Bij de productie van consumentenapparaten is snelheid een van de belangrijkste factoren, omdat de concurrentie moordend is. In die wedloop worden wel eens wat hoeken afgesneden, en dan komt het voldoen aan de GPL vaak als eerste in het gedrang. Bovendien is het niet altijd duidelijk wat voor software er in de producten zit, omdat de software wordt aangeleverd verschillende andere partijen. Dan is het belangrijk dat de open source componenten makkelijk te herkennen zijn en te labelen. Daarvoor heeft de Linux Foundation een werkgroep opgezet die een standaard formaat moet maken waarin informatie over licenties kan worden gerapporteerd

Groter bereik

Eben Moglen van het Software Freedom Law Center stelt dat het voldoen aan de licenties veel makkelijker is dan over het algemeen wordt aangenomen. “Free software licenties zijn erop gemaakt dat de software makkelijk te kopiëren, aan te passen en te herdistribueren is, commercieel en non-commercieel”, zegt hij.

Volgens Jim Zemlin van de Linux Foundation heeft zijn organisatie dit programma gelanceerd om free en open source software een groter bereik te geven. “Daarom hebben we dit programma opgezet, om bedrijven de informatie, de tools en processen te geven die ze nodig hebben om het maximale uit hun investeringen te halen, terwijl ze tegelijkertijd toch voldoen aan de licenties van de software”, zei hij. Verder stelt hij dat ze de complexiteit willen verminderen, waardoor er onnodige rechtszaken kunnen worden voorkomen.

Alle onderdelen van het programma, behalve de trainingen, zullen gratis zijn.

Bron: Techworld