Al zet Apple de deur voor Flash op een kier, het is de hoogste tijd dat er alternatieven komen voor de apparaten van Apple, in de vorm van smartphones, tablets en andere apparaten met Linux.

Linux is intussen al een heel eind gekomen op smartphones, vooral dankzij Google Android. Zelfs hardcore iPhone-gebruikers zitten te denken aan een overstap. En er is een vloedgolf van Linux-tablets onderweg, zoals bleek op Computex. Maar die tsunami is nog niet gearriveerd.

Zelf denk ik dat deze nieuwe Linux-apparaten het goed zullen gaan doen, maar ik denk ook dat ze niet alleen goedkoper en opener moeten zijn dan de iPad. Zoals Jim Zemlin van de Linux Foundation al zei in BusinessWeek, “Het is belangrijk dat open source producten een meerwaarde hebben voor gebruikers. Open source software moet gewoon geweldig zijn.”

Zemlin schreef verder: “Het verzorgen van een goede gebruikerservaring heeft in het datacenter niet de hoogste prioriteit. Maar bij consumentenproducten ligt dat anders. Producenten van mobiel Linux moeten hun technische investeringen vergroten door te werken aan belangrijke open source projecten. Zo moeten ze ervoor zorgen dat elke component die wordt gebruikt in Linux-apparaten bijdraagt aan de ervaring van de gebruiker. Dat houdt onder andere in dat de boot sneller moet, dat de verbinding beter moet, en dat de grafische interface soepeler moet lopen.”

Daarom ben ik er blij mee dat het Android team van Google weer meer gaat samenwerken met de andere Linux-ontwikkelaars. Ook ben ik blij om te zien dat Canonical, het bedrijf achter Ubuntu Linux, werkt aan een versie voor tablets.

Als er één bedrijf is dat begrijpt wat de aantrekkingskracht op de gemiddelde gebruiker is van de prettige gebruikersinterface van Apple, dan is het Canonical. Het was immers de oprichter van Canonical, Mark Shuttleworth, die zei dat het doel van Ubuntu was om een gebruikerservaring te scheppen die binnen twee jaar met die van Apple kon wedijveren.

Shuttleworth had het toen over de desktop. Maar vandaag de dag ligt de focus op mobiele apparaten, omat de pc een beetje op zijn einde loopt. Terwijl Apple links en rechts vijanden maakt onder voormalige partners, en zijn software nog meer afsluit, moet Linux niet alleen ten strijde trekken met het voordeel van de lagere prijs en open standaarden. Het moet de wereld laten zien dat Linux-apparaten zeker zo aantrekkelijk en gebruikersvriendelijke kunnen zijn als die van Apple.

Update: Alleen jammer dat er geen Tablet-versie komt van Ubuntu, zo meldt The H. Dat berust op een misverstand, maar verder lijkt Linux op tablets er zeker te komen.

Bron: Techworld