Dynamische websites maken gebruik van scripts geprogrammeerd in talen zoals php, VBScript of perl. Om deze scripts snel uit te kunnen voeren, heeft de Apache webserver de mogelijkheid om modules te laden die een interpreter bevatten van de scripttaal. Daar is nu ook de Brainfuck module bijgekomen.

Brainfuck is een zeer simpele programmeertaal en bestaat uit slechts acht commando's, zoals '>' en '+' . Urban Müller creëerde Brainfuck om een programmeertaal te ontwerpen met een zo klein mogelijke compiler. De eerste compiler van Brainfuck besloeg slechts 240 bytes, hedendaagse compilers zijn zelfs kleiner dan 200 bytes. Maar waarom heet het Brainfuck? Daarvoor moeten we even naar de syntax van de taal kijken. Kennismaken met een programmeertaal begint natuurlijk met het programma "hello world". Die variant in Brainfuck ziet er als volgt uit:

++++++++++[>+++++++>++++++++++>+++>+<<<<-]>++.>+.+++++++..+++.>++.<<+++++++++++++++.>.+++.------.--------.>+.>.

Dat zegt genoeg.

Dankzij de nieuwe Brainfuck module voor Apache kunnen dus nu ook dynamische webpagina's worden geschreven. Een groot voordeel van deze dynamische webpagina's is dat de programmeur meteen onmisbaar is. Wie deze taal tussen de oren beheerst is lastig te vervangen. Dat is natuurlijk een goede uitgangspositie bij de volgende ontslagronde.

Bron: Techworld