Disk2vhd 1.0 neemt een Windows Volume Snapshot (VSS) van de harde schijf en zet deze om in een schijfbestand in Microsofts VHD-formaat (Virtual Hard Disk). De hypervisors Virtual PC en Hyper-V kunnen dit dan als virtuele machine draaien. Je kunt zo ook een fysieke installatie van Windows 7 omzetten naar een "boot from VHD"-configuratie, ondersteund in de Ultimate en Enterprise edities van Windows 7.

Het verschil tussen Disk2vhd en heel wat andere tools die een P2V (physical-to-virtual) conversie uitvoeren is dat je het Sysinternals-programma op een draaiend Windows-systeem kunt uitvoeren. Disk2vhd gebruikt de Volume Snapshot mogelijkheid die in Windows XP geïntroduceerd is, om een consistente snapshot te nemen van de harde schijf die je omzet. Het resulterende VHD-bestand kan zelfs aangemaakt worden op de fysieke schijf die je aan het omzetten bent, al is de performance dan wel trager.

Je moet er wel bewust van zijn dat dit slechts een eenvoudige vorm van P2V conversie is: Disk2vhd wijzigt niets aan de drivers of HAL (Hardware Abstraction Layer) die door de Windows-installatie op de omgezette schijf gebruikt worden. Daardoor zijn er waarschijnlijk nog handmatige stappen nodig om de VHD-image in een virtuele machine te kunnen opstarten. Bovendien ondersteunt Virtual PC slechts virtuele schijven tot 127 GB groot. Disk2vhd 1.0 werkt op Windows XP SP2 en Windows Server 2003 SP1 en hoger.

Bron: Techworld