Het programma source-highlight kan op basis van een bronbestand in een bepaalde programmeertaal een document produceren dat syntaxiskleuring op de code toepast. Het ondersteunt tientallen programmeertalen als invoer, waaronder ook een heel aantal talen die in het dagelijks gebruik van Linux-systeembeheerders voorkomen, zoals awk-bestanden, changelogs, diff-bestanden, compileruitvoer, ini-bestanden, logbestanden, LDAP-bestanden, RPM-specbestanden, shellscripts, XML en configuratiebestanden van X.Org.

Ook voor de uitvoer ondersteunt source-highlight verschillende formaten, zoals html, DocBook, JavaDoc, LaTeX, maar eveneens ANSI-kleurenescapecodes. Vooral dit laatste is interessant, omdat je dit in combinatie met de pager less kunt gebruiken. Source-highlight komt zelfs met het script src-hilite-lesspipe.sh dat dit vereenvoudigt. Je hoeft alleen de volgende omgevingsvariabelen te definiëren (bijvoorbeeld in ~/.bashrc):

export LESSOPEN="| /path/to/src-hilite-lesspipe.sh %s"

export LESS=' -R '

Wanneer je nu in een nieuwe shell-sessie een bestand bekijkt met less, zal de uitvoer automatisch syntaxiskleuring krijgen als source-highlight de taal ondersteunt. Overigens kun je src-hilite-lesspipe.sh ook rechtstreeks gebruiken met als argument een bestand, alsof je cat met syntaxiskleuring hebt. Kortom, source-highlight kan systeembeheerders heel wat meer overzicht geven in hun terminalvensters.

Bron: Techworld