De vSphere RDP Plug-in is een gratis uitbreiding van VMware vSphere gemaakt door Paul Davey van het Engelse Xtravirt. De plugin is na installatie beschikbaar in de vSpherePlug-in Manager van de client en biedt integratie van Windows Remote Desktop-software met de VMware vSphereclient. , en biedt de mogelijkheid vanuit vSphere een remote control sessie te starten met een virtuele machine via Microsoft RDP in plaats van VNC. Vooral het gemak waarmee het na installatie mogelijk is een RDP-sessie met een virtuele machine te starten, is het grote voordeel van deze plug-in.

Remote beheer

VMware heeft in haar virtualisatiesoftware zoals VMware Workstation, ESX en vSphere een VNC-service ingebouwd. Het is daarmee altijd mogelijk op afstand via VNC-software de virtuele machine over te nemen en te bedienen. Remote beheer is bij servers al snel noodzaak, maar ook bij workstations is het heel handig wanneer een workstation-vm of team in de achtergrond actief blijftk, ook nadat VMware Workstation is afgesloten.

Beheerders die liever in plaats van VNC de Microsoft RDP-software gebruiken kunnen de Xtravirt RDP Client RDP Plug-in downloaden en installeren. Na de installatie kan de beheerder in de vSphere Client, in het onderdeel Solutions and Applications, de Xtravirt RDP Plugin selecteren. Het is dan mogelijk configuratieopties voor de RDP-sessie in te stellen, zoals de resolutie en het eventuele gebruik van bandbreedteverslinders als achtergrondjes en Windows Themes. Daar kan ook een gebruikersnaam en wachtwoord worden opgegeven, maar dat is optioneel. Zijn de instellingen via Apply vastgelegd, dan kun je via rechtsklik op een virtuele machine in de vCenter kiezen voor Connect via RDP.

Download

Om de software te downloaden is wel registratie op de Xtravirt-website verplicht. De systeemeisen voor de plug-in zijn VMwarevCenter 4.0 of hoger, VmwarevSphere Client 4.0 of hoger, Microsoft .NET Framework 3.5 of hoger en versie 7.0 van de Remote Desktop Tools van Microsoft, of ook hiervan een hogere versie. De download omvat een installatiegids en de software. De download is 2 MB groot. Het bestand is door VirusTotal op malware gecontroleerd en akkoord bevonden. Lees hier het VirusTotal Testrapport.