Nu veel laptops en moderne pc's met een SSD met lage capaciteit worden uitgerust in plaats van een grote HDD, loop je misschien vaak tegen de melding "er is onvoldoende schijfruimte" op omdat de C-schijf snel volloopt. Een oplossing die vaak over het hoofd gezien wordt is eigenlijk een heel simpele: schuif de programma's (of apps, zo je wilt) naar een externe schijf.

Je kunt natuurlijk ook bij de installatie al rekening houden met de beperkte ruimte op C en apps verwijzen naar een pad op een secundaire schijf. En ook je Documenten (en belangrijker qua ruimte: Muziek, Downloads en Afbeeldingen) kun je verplaatsen naar een andere schijf en verwijzen naar een andere plek zodat het standaard niet meer wordt opgeslagen op C. Je hoeft daarbij niet eens voor een interne schijf te kiezen, een usb-stick of sd-kaart is bijvoorbeeld ook geschikt.

Verplaats Windows-apps

In dit artikel kijken we naar de manieren om apps te verplaatsen, de problemen die je daarbij kunt tegenkomen en hoe je ze oplost, en ten slotte staan we stil bij het wijzigen van standaardlocaties, zodat niet alles wat je downloadt, aanmaakt of installeert op je C-schijf wordt geplaatst.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat dit vooral geldt voor je zelf geïnstalleerde programma's. Je kunt traditionele Windows-applicaties of standaardapps van Windows niet verplaatsen. Het komt erop neer dat je eigenlijk alleen UWP-apps (de programma's die je downloadt uit de Windows Store) extern kunt opslaan, wat voor veel mensen een teleurstelling zal zijn.

Het proces is vrij simpel en begint uiteraard met het koppelen van je externe station, de sd-kaart, usb-stick, usb-schijf of welk opslagmedium dan ook. Soms detecteert Windows 10 pas de sd of micro-sd-optie zodra je een kaartje erin steekt en niet simpelweg omdat er een sleuf is. Maak het station dus eerst 'actief' door een medium te koppelen.

Om een programma te verplaatsen ga je naar de Instellingen (het tandwielpictogram in je startmenu) en open je Apps > Apps en onderdelen. Hier zie je een lijst met geïnstalleerde applicaties. Je kunt zoeken naar een specifieke app of een selectie maken op basis van hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Om het makkelijker te maken kun je daarom sorteren op grootte en filteren op specifiek intern station.

Klik op een app in deze lijst. Daarna komen twee extra knoppen tevoorschijn. Vaak zijn dat Verwijderen en Wijzigen. Als je de tweede ziet, betekent dit dat het een traditionele Windows-app betreft die buiten de Store om is geïnstalleerd. Als Wijzigen grijs is, gaat het om een standaard-app en die kun je ook niet verschuiven. Maar bij sommige apps staat er in plaats van Wijzigen de knop Verplaatsen.

Als je zo'n app met een knop Verplaatsen vindt, kun je erop klikken waarna een venster met een uitvouwmenu aangeeft naar welke locatie je de app wilt sturen. Een verwisselbare schijf duikt hier dus alleen op als je hem hebt gekoppeld voordat je de Instellingen-app opende en zelfs dan alleen als Windows 10 de drive ondersteunt als bestemming voor apps.

Klik ten slotte op de knop Verplaatsen en Windows 10 zet de app over naar het externe medium. Klik nu niet op een andere app of de knop Geavanceerd, omdat dan het proces wordt gepauzeerd. En uiteraard is het ook zo dat als je de usb-stick of sd-kaart niet gebruikt, de app onbeschikbaar is. Om deze reden zijn ingebouwde standaard-apps ook niet te verplaatsen.

Windows 10 valt automatisch terug op interne opslag als je aangegeven station niet is verbonden, zodat alles soepel blijft werken, maar alleen deze data niet beschikbaar zijn. Zodra je het medium koppelt, stapt het besturingssysteem weer terug naar het externe station.

Als je een foutmelding als de onderstaande ziet, ben je niet alleen. Deze fouten komen vaker voor als je niet naar een interne schijf verwijst, maar naar een extern medium - wat we hier dus willen doen. Het probleem oplossen wijst zich helaas niet vanzelf en kan lastig zijn. Geen nood, op de volgende pagina helpen we je uit de brand.

Enkele troubleshoot-tips:

Begin met het kijken of de compressie wellicht aanstaat bij het doelstation. Dat is vaak niet het geval, maar het is goed om deze stap niet over te slaan, want het is een simpele oplossing. Je checkt dit door er in de Verkenner op te rechtsklikken op je usb-stick/sd-kaart en op Eigenschappen te klikken. Als de schijf NTFS is geformatteerd, zie je hieronder als bovenste vinkje schijfcompressie staan. Mocht dat zo zijn en hij staat aangevinkt, vink hem dan uit en probeer de app daarna opnieuw te verplaatsen.

Maar als de schijf niet NTFS s geformatteerd, bijvoorbeeld FAT32, dan zal dit het issue niet zijn. Als vervolgstap kijken we daarom naar een Powershell-opdracht die ervoor zorgt dat de apps weer worden hersteld naar hun standaardlocaties. Gebruik de zoekknop en tik Powershell om het programma te vinden en gebruik de rechtermuisknop om 'Als administrator uitvoeren' te selecteren.

Typ daarna het onderstaande zodat het systeem de apps opnieuw doorneemt. Je ziet daarbij waarschijnlijk een heleboel eng ogende foutmeldingen met diverse waarschuwingen als 'Unable to install' en 'deployment failed', maar dat maakt voor onze doeleinden niet uit. Dit is de opdracht:

Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Dit duurt even, en daarna kun je het verplaatsen naar een extern medium opnieuw proberen.

Default gooit Windows alles op hetzelfde station als het besturingssysteem, zelfs als je een tweede schijf heb geïnstalleerd. Als je een SSD als je primaire schijf gebruikt (voor snelheid) en een HDD als secundaire (voor opslag), kun je het beste de standaardlocaties aanpassen. Om dat te doen ga je naar de Instellingen-app en kies je Systeem > Opslag.

Scrol naar beneden naar de kop Meer opslaginstellingen en klik op Wijzigen waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen. Hier zie je opties om de doellocatie van je documenten, muziek, films en meer te wijzigen van de standaardlocatie Deze pc (C:) naar een interne schijf door op het uitvouwmenu te klikken.

Je kunt hier verwijzen naar een secundaire schijf of zelfs een extern medium als je dat wilt. Kies de schijf en vervolgens op 'Toepassen' waarna Windows 10 de gewenste padwijzigingen maakt. Let wel dat dus alleen ondersteunde apps (UWP-apps, dus uit de Windows Store) naar een andere schijf worden opgeslagen.

Bij traditionele programma's krijg je de vraag voor een bestemming bij het installatieproces, waar je handmatig de secundaire schijf kunt toewijzen. Dat geldt trouwens ook voor Windows Store-apps, dus het is een goede gewoonte hier al bij de installatie rekening mee te houden en niet alle standaardinstellingen te accepteren.