PowerShell moet in Server 2008 weliswaar nog apart geïnstalleerd worden, maar toch is de ‘super prompt’ alomtegenwoordig in de nieuwste Microsoft-producten. Is het niet op de voorgrond doordat de beheerder de PowerShell aan de installatie heeft toegevoegd, dan wel op de achtergrond omdat ook Microsoft’s eigen beheerproducten veelvuldig PowerShell gebruiken voor hun werk. PowerShell biedt namelijk veel voordelen en helpt beheertaken te automatiseren en vermindert de kans op fouten bij de uitvoer.

Maar dat laatste geldt alleen wanneer de juiste syntax gebruikt wordt in PowerShell. PowerGUI helpt daarbij. PowerGui is een freeware scripteditor voor Windows PowerShell. PowerGUI is volledig grafisch en bezit een paar handigheidjes die we ook kennen uit andere, echte programmeeromgevingen.

Intelligent

Een belangrijk kenmerk van PowerShel is IntelliSense. PowerGUI kent de commando’s, de parameters, de WMI en .NET objecten en variabelen die in PowerShell gebruikt kunnen worden. Zodra je code typt zal het die vergelijken met de mogelijke onderdelen die je kunt gebruiken en laat die ook zien. De kans op een syntaxfout wordt daarmee steeds kleiner. Bovendien helpt IntelliSense bij het vinden van mogelijke commando’s en parameters.

Een andere belangrijke productiviteitsknaller in PowerGUI is syntax highlighting. Doordat PowerGUI kennis heeft van de code, onderscheidt het binnen de code verschillende delen zoals cmdlets, namen, statements en .NET types, en geeft elk een eigen kleur. Dit maakt het herkennen en lezen van een script veel eenvoudiger.

Ga je verder met de muis boven een argument hangen, dan wordt in de muistip een uitgebreide toelichting op het argument en mogelijke aanvullingen en opties weergegeven.

Sneller en beter

Dit alles is in PowerGUI standaard ingeschakeld en helpt bij het sneller en met minder fouten schrijven van scripts voor PowerShell. Nog sneller kan het door een ‘snippet’ te gebruiken. Dit is een reeks kant en klare PowerShell-teamplates die als een soort invuloefeningen gebruikt kunnen worden. Alleen de variabele delen hoeven je nog maar zelf in te vullen. Via Ctrl + I wordt de lijst met codesnippers geactiveerd.

PowerGUI is een product van Quest Software maar wordt ontwikkeld door een enthousiaste menigte ontwikkelaars die allemaal bijdragen aan het product. Via hun website powergui.org bieden ze documentatie, vertalingen, functionele uitbreidingen, nieuwe versies, ondersteuning en support. Ondersteuning bij het gebruik is massaal online beschikbaar zowel via film, documentatie, een wiki, een forum en ook via Twitter.

Bron: Techworld