De Microsoft Assessment and Planning Toolkit is een van de Microsoft Solution Accelerators. Dit is een serie gratis hulpprogramma’s voor consultants, engineers en beheerders om nieuwe Microsoft-technieken te kunnen inzetten. De accelerators richten zich met name op deployment en planning en daarom ook dat Microsoft de accelerators regelmatig update zodat deze ook de nieuwste technieken kennen en voor alle technieken de nieuwste inzichten en best practices toepassen.

De Microsoft Assessment and Planning Toolkit richt zich zoals de naam al laat doorschemeren, op het plannen en inrichten van nieuwe omgevingen of infrastructuur, gebaseerd op Microsoft-technieken. Het programma helpt de eigen infrastructuur te inventariseren en kan daarna via scenario’s nieuwe ontwikkelingen over de bestaande infrastructuur neerleggen om daarmee te verduidelijken welke stappen en aanpassingen nodig zijn om de infrastuctuur voor het gekozen scenario, geschikt te maken.

De 5.5 versie van de Microsoft Assessment and Planning Toolkit voegt een aantal nieuwe scenario’s toe die passen bij de huidige ontwikkelingen en wensen in de IT zoals het upgraden naar Windows 7 en de laatste versie van Internet Explorer, het scannen van web-applicaties en databases op geschiktheid voor migratie naar Windows Azure en SQL Azure, de cloud-versies van de bekende Microsoft platvormen. Daarnaast is de functionaliteit van MAP uitgebreid met ondersteuning voor database-discovery voor MySQL, Oracle en Sybase-databases en is de al bestaande inventarisatie voor server-consolidatie verbeterd met kennis van de nieuwste Intel en AMD-processors, en kan nauwkeuriger binnen de gegevens die MAP voor serverconsolidatie verzamelt, worden geselecteerd zodat de plannen die de Assessment en Planning Toolkit oplevert, beter aansluiten bij de plannen die aan de inventarisatie ten grondslag liggen.

Inventariseren welke hard- en software aanwezig is, is een belangrijk onderdeel van de scenario’s in de MAP Toolkit. Voor Windows clients en servers gebruikt de toolkit Remote WMI, voor Linux-servers wordt HAL gebruikt via SSH. Linux-inventarisatie werkt alleen wanneer de MAP Toolkit op een 64-bit versie van Windows wordt geïnstalleerd. De verkenning begint via de ‘Inventory and Assessment Wizard’ en biedt ondermeer een inventarisatie van Windows-computers, Linux-computers, VMware-computers, Exchange Server, SQL Server, andere databases zoals MySQL, Oracle en Sybase en een Azure Readiness-inventarisatie. Iedere inventarisatie is een wizard die in een aantal stappen de opties voor de verkenning helpt bepalen zoals de te gebruiken credentials en de netwerkprotocollen.

De Microsoft Assessment and Planning Toolkit 5.5 is nu in bèta en via Microsoft Connect te verkrijgen. De 13MB download bevat behalve de installer voor de Toolkit ook documentatie over gebruik van het programma. De MAP Toolkit kan geïnstalleerd worden op de zakelijke versies van Windows XP, Vista en Windows 7 en bovendien op alle versies van Windows Server sinds 2003 SP1. Zowel x86 als x64-architecten zijn ondersteund, Itanium niet. Een onderdeel van MAP is de installatie van Microsoft SQL Server 2009 Express Edition, een al bestaande installatie van SQL-server kan ook worden gebruikt mits voor installatie van de Toolkit een instance genaamd MAPS wordt aangemaakt en deze exclusief voor de Toolkit is. Wordt geen SQL-installatie aangetroffen, download en installeert de MAP-installer de benodigde software zelf.

De Microsoft Assessment and Planning Toolkit is natuurlijk een enorm marketingwapen van Microsoft, gericht op het vervangen van bestaande Microsoft-software door nieuwere versies, concurrerende producten door Microsoft-alternatieven. Wie deze kant van de Toolkit echter in gedachten houdt kan veel plezier hebben van het gebruik van de Toolkit omdat deze voor bestaande Microsoft-omgevingen zeker helpt snel inzicht te krijgen in de huidige omgeving en de mate waarin deze past binnen scenario’s die toch van de IT-afdeling gevraagd worden.

Bron: Techworld