Lifehacker.com heeft haarfijn uiteengezet wat cafeïne nu echt met je doet. Cafeïne is een stofje dat in heel veel plantaardige producten voorkomt maar slechts zelden begrepen echt begrepen is. Maar over één ding zijn de wetenschappers het bijna eens: cafeïne blokkeert de adenosine receptoren. Dat moeten we even uitleggen.

Slechte receptie

In de hersenen zijn de neuronen continu actief en hierbij komt adenosine vrij. Om de activiteit van de neuronen wat te beteugelen wordt het adenosine niveau bijgehouden door de bepaalde receptoren. Mocht er teveel adenosine aanwezig zijn dan wordt jouw lichaam op een tandje lager gezet. Of je wil of niet, je moet het wat rustiger aan doen.

Cafeïne lijkt op adenosine, het past op dezelfde receptoren. Maar cafeine doet nog iets extra’s, het blijft zitten en blokkeert daarmee de opname van adenosine. Daarmee is de rem die jouw neuronen activiteit in het gareel houdt effectief gesaboteerd. Niets houdt je meer tegen en je dag is begonnen.

De afterdip

Maar die sabotage heeft ook een keerzijde. De cafeïne wordt door het lichaam weer afgebroken en de adenosine receptoren komen weer vrij. Ondertussen staat er staat een opgehoopte lading adenosine te wachten. Genoeg om jouw lichaam op standje “ik ben moe” te zetten. Wie koffie drinkt zal dus onderhoud moeten plegen. Laat die koffiemachine maar lopen.

Bron: Techworld